Díjmentes internet, a marosvásárhelyiek számára

A „Biblionet” jóvoltából ingyenes, kábelnélküli internet, valamint számítógépfelhasználói tanácsadás áll a navigálni szándékozó marosvásárhelyiek rendelkezésére. A projektet Bill&Melinda Gates Alapítvány finanszírozza.

A „Biblionet” lényege, hogy az ország minél több könyvtárát számítógépekkel és internet-hozzáférési lehetőséggel lássák el. Ennek értelmében, a marosvásárhelyi Megyei Könyvtár mellett az ország további 800 könyvtára részesült számítógépekben és wireless internet-csatlakozással.

Mi több, az intézményt korszerű informatikai felszereléssel látják el, melynek eredményeképpen a világhálóra a könyvtár 1 kilométeres körzetében is csatlakozni lehet, szintén díjmentesen.

Monica Avram, a Megyei Könyvtár igazgatója úgy nyilatkozott, jelen pillanatban már zajlanak a munkálatok a hotspot felszerelése körül, vagyis pár napon belül kialakul majd Marosvásárhely központjában az a zóna, amelyben ingyenesen bárki csatlakozhat az internetre. A díjmentes internet-használat költségeit a Polgármesteri Hivatal állja.

A „Biblionet” egy másik előnye az, hogy a felszerelések mellett képzéseket is biztosít a könyvtárosok számára azért, hogy bármikor segítséget nyújthassanak a tapasztalatlan internetezőknek vagy számítógépezőknek. Így nem lesz többé akadály az internetezés azoknak a személyeknek sem, akiknek eddig nem volt lehetőségük megtanulni a számítógép használatát vagy a világhálón való navigálást.

Maria Mureşean, könyvtáros szerint a legtöbben azért veszik igénybe a program adta lehetőségeket, hogy állás után nézzenek, iskolai feladatok megoldásához szerezzenek információkat, hogy önéletrajzot írjanak, vagy hogy beszélgessenek az ismerőseikkel. Akiknek viszont gondjuk lenne a számítógép használatával, a könyvtárosok szívesen besegítenek – állítja Maria Mureşean.

A „Biblionet” keretén belül, Maros megyében 21 könyvtárat összesen 99 számítógéppel szereltek fel. A beruházások értéke közel 170 ezer dollárt tesz ki, amelyet az amerikai Bill&Melinda Gates Alapítvány biztosított.

A marosvásárhelyi Megyei Könyvtár tulajdonába 10 számítógép, két scanner, két nyomtató és két videóprojektor került, ugyanakkor 30 könyvtáros részesült képzésben.

Share this post

PinIt
scroll to top