Döntöttek: közhasznú ingatlanná nyilvánították az Aranykakast

A marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es frakciója felkarolta a Demokratikus Marosvásárhelyért civil szervezet kezdeményezését, és eldöntötte, hogy kérni fogja a Bürger-palota, a volt Aranykakas vendéglő épületének kisajátítását, közhasznúvá minősítését, és kulturális központtá alakítását.

Aranykakas

Dorin Florea polgármester és Ciprian Dobre megyei tanácselnök támadta Peti András az Aranykakasra vonatkozó tervezetét, ám csütörtökön a marosvásárhelyi tanács ülésén ezt a tervezetet az összes szakbizottság jóváhagyta és mindenki megszavazta.

„Az épület visszaszerzése és felújítása, hasznosítása érdekében megtettük az első fontos lépést, kértük a közhasznúvá minősítését. A következő lépés: több felmérést végzünk, összeállítunk egy dokumentációt, megindokoljuk kérésünket. Ennek elkészítése nagyrészt attól függ, hogy sikerül-e a helyszínen, az épület belsejében felméréseket végezni, vagyis megkapjuk-e a kulcsot és engedélyt a belépésre. Ezt a dokumentációt átadjuk a megyei tanácsnak, ott is szavaznak erről, s elküldik a kulturális minisztériumhoz, ahol szintén láttamozzák. Majd kormányhatározat kell szülessen a közérdekűvé nyilvánításról és a kisajátításról. A folyamat során felmerülő költségeket a városháza felvállalja” – számolt be Peti András, alpolgármester.

A volt Aranykakasban a város multikulturális központot szeretne létrehozni, ahol irodalmi kávéház működne, valamint színházi előadások, koncertek is helyet kapnának.

Forrás: székelyhon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top