Drágításokat hoz a tavasz

Márciustól kezdődően, az élelmiszerek árát akár 7%-kal is emelhetik annak következtében, hogy megdrágult az üzemanyag, a villanyáram és a földgáz.

Az első áremelések a kenyérgyártás területén ígérkeznek. A legnagyobb román kenyérgyártók ugyanis azt fontolgatják, a nyersanyag és a különböző erőforrások árának emelése miatt kénytelenek lesznek növelni a péktermékek árát, hacsak nem akarnak veszteségekkel számolni.

Holott tudják, hogy a jelen helyzet nem igazán alkalmas az újabb drágítások bejelentésére, a kenyérgyártók mégis megtalálják a megfelelő időszakot az árak megtoldására. A fogyasztók érdekeit nézve, igyekszenek majd nem túl korán és nem is nagy összeggel emelni a kenyér árát. Azonban ezt mindenképp meg kell tenniük, mivelhogy a szárazság miatt ősszel nem vetettek búzát, a tavaszi vetésből pedig gyengébb termés várható, ami ismét csak emeli a nyersanyag értékét – állítják a szakértők.

Aurel Popescu, a Romániai Malom- és Sütőipari Szövetség (Rompan) elnöke megerősítette, márciustól kell számítani az esetleges drágításokra, ami a kenyér árát illeti. Az erőforrások árának emelése mellett Popescu okként hozta fel a raktáron lévő búza mennyiségének korlátozottságát is. Egyelőre biztosítva van a kellő lisztmennyiség a kenyérgyártáshoz, ez közel 200 ezer tonna nyersanyagot jelent. Viszont egyetlen termelő sem hajlandó jelen pillanatban búzát eladni, mivel várja annak árának az emelését – magyarázta a Rompan vezetője.

Share this post

PinIt
scroll to top