Dragnea a legfelsőbb bíróságon: Kértem a felmentésemet; húsz évig a köz javára dolgoztam

Azt kérte a bíráktól, hogy mentsék fel a vádak alól – nyilatkozta Liviu Dragnea kedden, a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos ügy perének utolsó tárgyalásán. Egy esetleges kötelező közmunkára vonatkozó ítélettel kapcsolatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta, húsz éve ezt teszi.

Liviu Dragnea ellen bűnözői csoport létrehozása,hivatali visszaélés és csalás gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás

„Szilárdan kiálltam ártatlanságom mellett. Egyetlen tettet sem követtem el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által a vádiratba hajítottak közül. Ami a közmunkát illeti, nagyon világosan fogalmaztam: azt mondtam, remélem, nem kerülünk oda, ugyanakkor a felmentésemet kértem, és azt is elmondtam, hogy húsz éve a köz szolgálatában állok” – mondta Liviu Dragnea a tárgyalás után.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizonyítékok alapján kért ellene a korrupcióellenes ügyész hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetést, a szociáldemokrata pártelnök azt válaszolta, őt és néhány más politikai vezetőt a legszívesebben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélne a DNA.

„Folytatni akarják a visszaéléseket, a hamis bizonyítékokon alapuló igazságszolgáltatást, a fenyegetéseket, de ahogyan korábban is mondtam, a végső döntést a bíróság hozza meg, várjuk meg tehát, mit mondanak. Soha nem engedtem meg magamnak véleményt nyilvánítani arról, amit a bíróság tesz. Most minden kijelentésnek, minden kommentárnak, minden tiltakozásnak egyetlen célja van: megkísérlik befolyásolni a bírói döntést, de remélem, nem fog sikerülni” – fogalmazott Dragnea.

A DNA kedden letöltendő börtönbüntetést kért a legfelsőbb bíróságtól a teleormani DGASPC-vel kapcsolatos ügyben Liviu Dragnea képviselőházi elnök (a tettek elkövetése idején Teleorman megyei tanácselnök) ellen, akit hivatali visszaélésre és közokirat-hamisításra való felbujtással vádolnak.

A hivatali visszaélésre való felbujtásért hét és fél év, míg a közokirat-hamisításra való felbujtásért két és fél év szabadságvesztést kért az ügyész.

A vád szerint Liviu Dragnea közbenjárt, hogy a Teleorman megyei DGASPC két alkalmazottja – Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica – rendszeresen fizetést kapjon ettől az intézménytől, annak dacára, hogy valójában semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a Szociáldemokrata Párt Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

A legfelsőbb bíróság május 29-én hirdet ítéletet az ügyben.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top