Drágult a földgáz Romániában

Romániában hétfőtől 8 százalékkal emelik a földgáz árát a lakossági és 3 százalékkal az ipari fogyasztók számára, miután az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a Ponta-kormánynak az emelés elhalasztására irányuló kérését.

Fotó: adevarul.ro

Fotó: adevarul.ro

Románia 2007-es uniós csatlakozásakor kötelezettséget vállalt arra, hogy fokozatosan liberalizálja az energiaárakat: a földgáz esetében az ipari fogyasztóknál 2014 végén, a háztartási fogyasztók esetében 2018 végén szűnik meg az árszabályozás és éri el az energiaár a világpiaci szintet. A most még szabályozott lakossági gázár így öt év alatt több mint duplájára nő Romániában.

A mostani 8 százalék áremelés után a tervek szerint negyedévenként 2-4 százalékkal emelik a lakossági gázárat Romániában.

Romániának azért kell a nemzetközi intézmények nyomására a hazai termelésű gáz jelenleg még szabályozott, ezer köbméterenkénti 160 dolláros árát az importgáz (400 dollár körüli) áráig emeli, hogy a külföldi energiacégek is beléphessenek erre a piacra. Az ország jelenleg földgáz-szükségleteinek háromnegyedét saját termelésből fedezi, ami az orosz importgáz árának harmadába kerül.

Share this post

PinIt
scroll to top