Drámaíró Tábor Marosvásárhelyen

Július 16-25 között zajlik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, az Ariel Színház és a New York-i Lark Play Development Center szervezésében az első nemzetközi drámaíró tábor.

A drámaíró tábor elsősorban a Művészeti Egyetem drámaíró szakos mesteri képzés hallgatóit célozza meg. Meghívott előadó két Egyesült Államokbeli tanár, Saviana Stănescu drámaíró, egyetemi tanár, illetve Michael Bradford, a Connecticut-i Egyetem professzora. A program Saviana Stănescu és Michael Bradford magyar, illetve román nyelvre lefordított színműveinek felolvasó-színházi előadásával kezdődött. A drámákat – Stănescu: Aliens with Extraordinary Skills (Különleges képességű idegenek); Bradford: Olives and Blood (Vér. Olajfák) – a drámaíró szakos hallgatók fordították, dr. Albert Mária tanárnő irányításával. A felolvasó-színházi előadásokban az egyetem rendező- és színész szakos hallgatói mellett Fülöp B. Erzsébet és Tatai Sándor színészmesterség tanárok is részt vettek. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház részéről Makra Lajos csatlakozott a programhoz. A program második részében különböző drámaírói gyakorlatokat végeznek a hallgatók az amerikai tanárok vezetésével, majd sor kerül a teljes program értékelésére is.

A LarkPlay Development Center az egyik legjelentősebb nemzetközi színházi és drámaírói műhely, melynek keretében több mint száz drámaírónak volt-van lehetősége drámáikat megismertetni, műhelymunkák keretében tovább csiszolni szövegeiket. A Lark nemzetközi tevékenysége is jelentős; ettől az évtől kezdve – köszönhetően Alina Nelega egyetemi docensnek, aki a program ötletgazdája – a Művészeti Egyetemen rendszeressé válik az ilyen jellegű műhelymunka. A Lark „műhelyeiből” került ki Michael Bradford is, jelenleg pedig három Pulitzer-díjas jelöltje van a Larknak; a legismertebb Rajiv Jones, aki a következő tanév végén Marosvásárhelyre látogat a program keretében. Ugyancsak a Lark program része Bryan Dykstra drámaíró színművének felolvasó színházi előadása.

Share this post

PinIt
scroll to top