Ebeknek építenének parkot a tanácsosok

phalene-kutyaHázi kedvenceknek szánt speciális park létrehozását javasolta három marosvásárhelyi tanácsos. A következő Helyi Tanács-ülésen erről a tervezetről is tárgyalni fognak.

Olimpiu Sabău Pop, Cornel Brişcaru és Lucian Loghin helyi képviselők azt szeretnék, hogy az ebeknek szánt zöld övezetben kesztyűk, tasakok, seprű és szemétlapát, szemeteskukák, valamint a gazdik és a négylábúak kényelmét szolgáló parki bútorzat legyen megtalálható.

„Marosvásárhely területén, a lakosság bizonyos része nehézségekbe ütközik a házi kedvencek miatt, amik ugyan nem agresszívak, mégis veszélyt jelentenek a járókelőkre. Egy másik fontos probléma az ebek szem előtt tartása, ezek ugyanis ott végzik el fiziológiai szükségleteiket, ahol éppen érik: a fűben, a parkban, az utcán, a járdán, stb., holott a város területén az állattartókat arra kötelezik, takarítsák fel a helyet a piszoktól.” – olvasható a projekt felvezetésében.

Ezekre a gondokra a tanácsosok a négylábúaknak kialakított park formájában látják a megoldást, amely egyaránt helyet biztosít a sétálásra, a kutyák szabadon engedésére, és a piszok feltakarításához szükséges eszközöket biztosítja, mindezt természetes környezetben. Más szavakkal,  a kezdeményezés „az első lépést jelentené a polgárok és a házi kedvencek normális együttélése irányába” – áll az indoklásban.

A tervezet büntetéseket is megszab azon állattartók számára, akik a megengedett helyen kívül engedik szabadon kutyáikat. Ennek értelmében, a póráz nélküli sétáltatásért 250–500 lej között terjedő pénzbírság jár, a piszok fel nem takarításáért pedig 200–400 lej közötti büntetés. Utóbbihoz plusz 50 lejes kiegészítő büntetést is csatolnak, amely a takarítási díjat fedezi.

Amennyiben elfogadják a tervezetet, a projekt 90 napos közvitára bocsátatik. Ennek kapcsán döntenék el a speciális park helyszínét is.

Forrás: citynews.ro

Fotó: haziallat.hu

Share this post

PinIt
scroll to top