Egész napos kulturális programmal várja hétvégén a látogatókat a gernyeszegi Teleki-kastély

Szombaton, július 21-én nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Gernyeszegi Kastélynap, amelynek keretében a Teleki-kastélyban és a kastélyparkban egész napos program várja a családokat, a történelem és a kastélyok iránt érdeklődőket, és mindenkit, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a hétvégén.

Fotó: Filantropikum.com

A kastély 10 órakor nyitja meg a kapuit, majd fél 11-től a Kastély Erdélyben c. fotókiállítás megnyitójával kezdődik a nyílt nap rendezvényeinek sora. A fotókiállítás a PONT Csoport Kastély Erdélyben c. programjának részeként született meg Szabó Tamás fotós munkája nyomán, aki az elmúlt két évben bejárta Erdély minden sarkát, hogy dokumentálja a kastélyok és kúriák jelenlegi állapotát. Ebből az anyagból válogatták össze annak a kiállításnak az anyagát, amelyet több állomás után most Gernyeszegen is láthat a közönség.

11 órától újabb kiállításmegnyitóra kerül sor Részletek címmel. A kiállítás a Teleki-kastély életének mozzanatait örökíti meg úgy, ahogyan ezt Raluca Pascalău építész és Alex Csaba Nistor művész látta, akik a Nyári Egyetem a Kastélyban interdiszciplináris workshop keretében jártak a kastélyban. A Részletek kiállítás képei a két alkotó reflexiói a Maros partján álló kastély és park különböző arcairól. A kiállítás a Román Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A kastélynapon gazdag gyerekprogrammal várjuk a családosokat. 11 órától kincskereső kalandjátékon vehetnek részt a gyerekek, majd 14 órától különleges kézműves műhelyekben próbálhatják ki a kézügyességüket. Felhívjuk a figyelmet, hogy, aki pólót szeretne batikolni, az hozzon magával egy világos pólót. 11 és 13 óra között a gyerekek a hintózást is kipróbálhatják a kastélyparkban, majd a Buborékvarázs műhelyben megtanulhatják, hogyan kell óriás szappanbuborékokat eregetni. A gyerekprogramokat a Creactivity Egyesület szervezi.

Délután 4 órától a kolozsvári Belloni bűvész fogja elbűvölni a gernyeszegi közönséget. A mágus és a varázspálca című interaktív bűvészműsor egy olyan produkció, amelyet valószínűleg nem csak a gyerekek követnek majd élvezettel.

A kastélynapon a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek vezetett séták, amikor idegenvezetővel lehet bejárni a kastélyt, aki az épület története mellett a Teleki-család történetét is ismerteti az érdeklődőkkel. Azok, akik a kastélypark értékes fáit is szeretnék megismerni, külön park sétán is részt vehetnek Gólya Huba vezetésében. 12.30-tól egy rendhagyó sétát is szervezünk, amely során a gernyeszegi református templomot, az ortodox templomot és a Teleki-kriptát lehet meglátogatni.

A nyílt nap keretében két alkalommal is levetítjük az Utolsó nagyasszony című történelmi dokumentumfilmet, amely zabolai Mikes Johanna grófnő kalandos életét dolgozza fel. A 2018-ban bemutatott filmet Ugron Zsolna és Bertha Lívia rendezte. A kastélynapon jelen lesz a film egyik szereplője is, Heather McGiffin, aki Mikes Johanna fiának, az antropológus Teleki Gézának volt a felesége. Teleki Géza özvegyével a család életéről fogunk beszélgetni.

A délután folyamán fél hattól fellép a körtvélyfáji Bokréta Néptáncegyüttes, majd fél héttől Mátyás király korabeli táncokat mutat be a Passeggio együttes, akiket a Riverenza régizene együttes fog élő zenével kísérni.

A kastélynapot Tasi Nóra és Sárosi Péter koncertje fogja zárni. Tasi Nóra zeneszámaiban a könnyűzene a jazz zene elemeivel társul. Hallhatunk egészen pop-os hangzású dalokat, de emellett blues-okat, bossa nova, reggae ritmusokat is. A zongora-ének duó repertoárjában saját szerzemények, feldolgozások és jazz standardek szerepelnek.

A Gernyeszegi Kastélynap a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg. A rendezvény részletes programja elérhető az egyesület Facebook oldalán.

Share this post

PinIt
scroll to top