Egy lépéssel közelebb a Rhédey múzeumhoz

Február 7-én, szerdán írt alá támogatási szerződést Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere a gyulafehérvári székhelyű Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségén (AFIR). Ennek értelmében, két éven belül, öt szobás Rhédey kiállítást hoznak létre a kastély emeletén.

Fotó: Átyin Kata

A Rhédey kastélyt ma is gyakran látogatják a turisták. A jelenlegi kiállítások is sok érdeklődőt vonzanak. A néprajzi szoba, a székelyföldi híres épületek makettjei és a bözödújfalusi emlékszoba már sokak által ismert. Nemrég született meg az ötlet, hogy méltó helye lenne a kastély épülete a Rhédey család életének, történetének illusztrálására. Ezt, Erdőszentgyörgy Önkormányzata, múzeumként látta a legmegfelelőbbnek. A vissza nem térítendő támogatásból finanszírozott beruházás megvalósításában Kinda István történész sietett az önkormányzat segítségére, aki történelmi tudásával, és szakmai hitelességével segíti a múzeum megtervezését, felszerelését. A kiállítás több célú lesz: első soron a Rhédey család történetét, legnevesebb személyiségeit mutatja be, kiemelt hangsúllyal az Erdőszentgyörggyel és az angol királyi házzal való kapcsolatára. Emellett szemléltetnie kell a kastély építéstörténetét, kialakításának fázisait, miközben kidomborítja Rhédey Klaudia személyiségét. A múzeum termei modulárisan, két oldalról (a 2-es és a 6-os teremtől kezdve) is körbe járhatóak lesznek.

Csibi Attila Zoltán városvezető elmondta „úgy éreztük, elengedhetetlen a Rhédey kiállítás létrehozása, hisz múltunkat nem tudjuk másként átadni és másoknak is megmutatni, csak ha szemmel látható, korabeli eszközök, bútorok, tárgyak által szemléltetjük azt. Úgy gondolom, hogy főként a gyermekeinknek segít majd a múzeum történelmünk megismerésében, hisz nagyobb élményt jelent belépni a Rhédey család „otthonába”, mint egy könyvből elolvasni a történelmüket. Ezért igyekszünk a kiállítást, ahhoz hasonlóan berendezni, mint, ahogy volt két évszázaddal ezelőtt.”

A megvalósítás legnehezebben kivitelezhető része a korhű bútorok és más használati tárgyak beszerzése. Kinda István szerint “meg kell alapozni a Rhédey-kastély tárgykollekcióját kutatás és vásárlás által, de néhány évre szóló, átmeneti megoldást jelenthet egyes tárgyak esetében a hosszú távú kölcsönzés is”. A kiállítást a Maros Megyei Múzeum is támogatja a birtokukban lévő tárgyak, és információk átadásával. Ez azt jelenti, hogy kölcsönözni fognak olyan erdőszentgyörgyi ősrégészeti leleteket, amelyek az emberiség korai ittlétét bizonyítják. A város közelében talált kőbalta és bronzkori két üst mellett, levéltári anyagok is láthatóak lesznek a kastélytörténelmet bemutató teremben.

Fotó: Boda Levente Gergely

A kiállítás műtárgyai mellett, modernvizuális effektek, látványos megoldások is hozzájárulnak, hogy a látogató teljesebb képet kapjon a Rhédey családról és az akkori korról. Tehát, nem egy hagyományos kiállításra kell gondolni, hanem egy, a tárgy és látvány dominanciája által nyújtott élményre, ahol nyomtatott és infósarokban kerülnek megosztásra az adatok.

A múzeum termei tematika szerint lesznek berendezve. Egyik terem a Rhédey-család történetét (14–21. század) adja vissza, a második a női traktus avagy a Rhédey Klaudia-terem (19. század első fele). A harmadik szoba az egykori bálterem hangulatát eleveníti majd fel (19. század első fele), a negyedik pedig a Férfi traktus, vagyis gr. Rhédey László / Alexander von Württenberg (19. század első fele) szoba. És végül az ötödik, a kastély történetét és Rhédey-kriptát (17–20. század) mutatja be metszetek, történeti grafikák, fényképek, szöveges pannók segítségével.

Share this post

PinIt
scroll to top