Egyedülálló hulladékfeldolgozási berendezés Maros megyében

Maros megyében építik meg az ország első mechanikai-biológiai hulladékfeldolgozó berendezését. Az építkezés része az Európai Unió által támogatott, a megye hulladékfeldolgozási menedzsmentjét kidolgozó projektnek.

A Megyei Tanács ma alá is írta a munkálatok megkezdésére vonatkozó szerződést. Ennek értelmében, Kerelőszentpál településen területi hulladéktárolót és mechanikai-biológiai feldolgozó-berendezést létesítenek.

A kivitelező cég-együttes feladatai között továbbá ott lesz a jelenlegi, nem megfelelő megyei hulladéktárolók bezárása és felszámolása is.

A beruházás értéke meghaladja a 100 millió lejt, a munkálatok befejezésének határideje pedig 18 hónap.

A Megyei Tanács vezetősége szerint, a mechanikai-biológiai rendszer egyedi lesz az országban, hasonlóval még Németországban lehet találkozni. A berendezés évente 65 ezer tonna hulladékot kezel és dolgoz majd fel, míg 2015-re ez az érték 120 ezer tonnára emelkedik. A kerelőszentpáli hulladéktárolónak három cellája lesz, befogadóképessége pedig 5 millió köbméter szemétre tehető.

A szilárd hulladékok integrált menedzsment-rendszerét magába foglaló projekt ezennel még nem zárul le. További munkálatok elkezdését intézi jelenleg a Megyei Tanács, a Marosvásárhely térséget lefedő, szállító-szelektáló-komposztáló telep körül. A kivitelező céget november végén nevezik majd meg az illetékesek.

Ugyanakkor, a szelektív hulladékgyűjtésre is megoldást keresnek. Ennek értelmében, versenytárgyalást szerveznek majd, és ha megkerül a nyertes, úgy vidéken, mint Marosvásárhelyen is beindul a szemét szelektív gyűjtése.

A Maros megyére vonatkozó, szilárd hulladékok integrált menedzsment-rendszerét magába foglaló projekt összértéke meghaladja a 188,2 millió lejt (azaz, közel 45,2 millió eurót). Ebből 131,37 millió lejt jelent az uniós támogatás, és 29,55 milliót az állami hozzájárulás. A Megyei Tanács végül 27,3 millió lejjel pótolja meg a végösszeget.

Share this post

PinIt
scroll to top