Egyelőre csak az ígérettel maradnak a kövesdombi tűzeset érintettjei

A marosvásárhelyi kövesdombi negyedben július 7-én leégett tömbház lakói már kifogytak az erőből és anyagi tartalékaikból. Mindezek ellenére, a károsultak továbbra is a helyi hatóságok ígéretével maradnak, melynek értelmében a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal anyagi támogatásban részesíti a szénné égett panelház lakóit.

Adela Ivan, a tömbház felelőse úgy nyilatkozott, a biztosítócégek sem iparkodnak a kár megtérítésében, holott voltak olyan lakók, akik megkötötték a lakásbiztosítást. Ezt a 60. Lakótársulás elnöke, Lăcrămioara Bendriş is megerősítette.

A lakók az önkormányzat segítségét kérik: kézbesítse a megígért finanszírozást és újítsa fel a tömbház burkolatát, ugyanis az omladozó vakolat veszélyt jelent a közlekedőkre, illetve a tömbház szomszédságában parkoló személygépkocsikra is.

A kövesdombi tömbházat nemrégiben hőszigetelték a Polgármesteri Hivatal jóvoltából, azonban a munkálatok lejártával nem készült semmilyen számvetés – álítják a lakók.

Máig a érintettek nem kaptak egyebet az önkormányzattól, mint verbális támaszt, szociális felmérést és szállást azon két család számára, amelynek lakrásze teljes mértékben tönkrement. Konkrét támogatást csupán egyes nagyáruházaktól kaptak. A Real például élelmet és négy elektromos rezsót adományozott a gáz nélkül maradt lakóknak, elsősegélyként. Ezekkel a készülékekkel közel két hétig gazdálkodott a több mint 80 tömbházlakó.

Aztán, a Billa 100 lejes értékjegyeket osztott a károsultaknak, kétízben. Ugyanakkor a 21 tönkrement lakrész tulajdonosainak további mosószereket és élelmet is adományozott. Mi több, a panelház megrongálódott gázvezetékét szintén a Billa jóvoltából újították fel, mint ahogyan a hőszigetelő ablakokat is a szupermarket költségeire cseréték ki 7 lakrészben.

A Baumax is csatlakozott az adományozók soraiba. A szakáruház többek között erős fertőtlenítő hatású falfestéket ajándékozott a lakóknak. Nekik szeretnének köszönetet mondani a kövesdombi károsultak.

Foto: Sador Csongi

Share this post

PinIt
scroll to top