Egyelőre nem lesz Sütő-szobor

suto_andrasA 2013. március 26-án tartott önkormányzati tanácsülésen városatyáink elhalasztották a Sütő András emlékére állítandó szobor ügyét. A határozattervezetet Peti András RMDSZ-es tanácsos nyújtotta be, de a politikai egyezség a kormánypárti helyi kollégákkal ez esetben sem működött. Sütő András (1927 Pusztakamarás – 2006 Budapest) Herder- és Kossuth-díjas író több mint egy fél évszázadon át élt és alkotott Marosvásárhelyen. Míg Sopronban már szobor áll a tiszteletére, városunkban még nem sikerült elkészíttetni a képmását.

A Sütő András Baráti Társaság több mint két éve kezdeményezte a szobor elkészítését és köztérre helyezését. 2011-ben egy kilenc tagú zsűri a Kiss Levente szobrászművész által készített szoborváltozat tervét fogadta el, amit a Zrínyi (Mărăşti) téren, az író házának közelében helyeztek volna el. Ezt az elképzelést azonban támogatási gondok és az elhúzódó, kerékkötő bürokrácia miatt nem sikerült kivitelezni.

Az írónak egész alakos, padon ülő szobrot készíttetnének

A közelmúltban a Baráti Társaság újabb ötlettel állt elő, amit Peti András tanácsos támogatott és határozattervezet formájában nyújtott be az önkormányzati tanácshoz. Eszerint az írónak egész alakos, padon ülő szobrot készíttetnének, amit a Színház-téren helyeznének el. Több európai városban van olyan turista-csalogató szoborpark, ahol az elfáradt látogatók megpihenhetnek, fotózhatnak egy-egy híres személyiség szobra mellett. Ehhez hasonló szoborpark kialakítását szorgalmazná Peti András tanácsos is Marosvásárhelyen, mintegy kiegészítve dr. Benedek István javaslatát, mely szerint a városnak egy nagyobb terén kell közismert, helyi személyiségek szobrát felállítani.

A tanács alaptalan érvek alapján  halasztott

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  Sajnálatos módon azonban a kedden tartott önkormányzati tanácsülésen a Sütő-szobor ügyét elhalasztották. Kérdésünkre Peti András RMDSZ-es tanácsos a következőket nyilatkozta: „Sajnos nem sikerült előbbre lépnünk a Sütő-szobor felállításának ügyében. A tanács alaptalan érvek mentén, képtelen okok miatt halasztotta el a határozattervezet tárgyalását.  Arra hivatkoztak, hogy a kiszemelt helyen, ahova a szoborparkot kialakítanánk, több szobor is elférne. De mivel nem lehet tudni, hogy mennyi, ezért halasszuk el a határozattervezet megvitatását addig, amíg terv készül erről. Az is szóba került, hogy szükséges a kulturális tárca jóváhagyása is, így mindenképpen halasztani kellett.”

  Peti András még elmondta, hogy bár ez alkalommal halasztás történt, de az ügy ezzel nem ért véget, nem zárult le, hiszen a következő tanácsülésen ismét napirendre tűzik.

  Forrás: Központ.ro

  Share this post

  PinIt
  scroll to top