Egyesül a MOGYE és a Petru Maior Egyetem – mindkét oktatási intézmény szenátusa megszavazta az erről szóló határozatot

Egyesül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Egyetem – az erről szóló határozatot mindkét felsőoktatási intézmény szenátusa megszavazta szerdán. A MOGYE rektora szerint a magyar tagozat tanárainak és diákjainak nincs okuk aggodalomra, az egyetem megőrzi multikulturális jellegét.

A Petru Maior Egyetemnek a MOGYE-ba történő beolvasztásával létrejövő új tanintézmény neve Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie – UMFST) lenne, a fúziót azonban még az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

A MOGYE rektora, Leonard Azamfirei szerint több mint tízezer hallgatóval új fejlődési lehetőségek nyílnak majd meg az egyetem előtt. A rektor kiemelte: a MOGYE szenátusának magyar tagjai tiltakozásuk jeléül nem vettek részt az ülésen, amelyen aláírták a Petru Maior Egyetem bekebelezéséről szóló határozatot, bár abban – állítja – egyértelműen leszögezik, hogy az egyetem “megőrzi multikulturális jellegét, ahogyan arról az oktatási törvény rendelkezik”.

Azamfirei hozzátette, találkozott az egyetem magyar tanáraival és diákjaival, és biztosította őket, hogy nincs okuk aggodalomra. Annak, hogy a magyar tagozat képviselői a fúzió miatt helyi és nemzetközi szintű tiltakozásokat helyeztek kilátásba, minden bizonnyal “egyetemen túli” okai vannak – állítja Azamfirei.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület szerdán tüntetéssorozatot helyezett kilátásba.

“A tüntetés addig tart, ameddig megvalósul az etnikai diszkrimináció nélküli, egyenlő esélyt adó akadémiai hozzáállás az egyetem szenátusában, és létrejönnek az anyanyelvű főtanszékek” – áll az egyesület közleményében. E szerint április 28-án Marosvásárhelyen, a prefektúra épülete előtt tüntetnek, ezt követően Bukarestben a külügyminisztérium, majd az oktatási minisztérium előtt szerveznek tiltakozást. Ugyanakkor tájékoztató felvonulást terveznek tartani 11 európai uniós állam parlamentje előtt és közel 30 európai uniós orvosi és gyógyszerészeti egyetem előtt.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top