Egyre drámaibb méreteket ölt a székelyföldi orvoselvándorlás

Megnőtt az elvándorló orvosok száma Hargita megyében. Megyei szinten azóta követhető nyomon egészen pontosan az orvosok elvándorlása, hogy a román egészségügyi minisztérium 2010 szeptemberében egyszerűsítette a külföldre távozáshoz szükséges dokumentumok kiváltását.

Azóta nemcsak Bukarestben, hanem a megyei közegészségügyi igazgatóságon is be lehet nyújtani az igényeket – írja a Székelyhon című hírportál. A Hargita megyei orvoskollégium adatai szerint a 2010 szeptembere előtti időszakban két év alatt öt-hat orvos igényelt külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat. Az utóbbi egy évben viszont jelentősen megnőtt az igénylők száma.

A szakvégzettséget igazoló bizonylatokat azóta 18 orvos közül 15 már kézhez is kapta. Az igénylők többsége fiatal szakember, aki egyetemi tanulmányai befejeztével inkább külföldön vállal munkát.

Ugyanakkor vannak köztük olyanok is, akik már több mint tízéves tapasztalatot szereztek a romániai egészségügyben, de most a külföldi munka mellett döntöttek. Az orvosok mellett a tapasztalt egészségügyi asszisztensek közül is sokan elhagyják Hargita megyét.

Egy év alatt 29-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, amit csak akkor kaphatnak meg, ha legalább öt évet dolgoztak az egészségügyben. Az elvándorlás miatt Csíkszeredában a szakorvosi álláshelyek fele betöltetlen.
(MTI)

Share this post

PinIt
scroll to top