Egyre népszerűbb Csűrszínházi Napok

Minden eddiginél gazdagabb kínálattal várják az érdeklődőket a Maros megyei Mikházára a Mikháza Csűrszínház Társaság által szervezett és a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat közreműködésével létrejött Csűrszínházi Napok rendezvényeire – mondta Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színművész, a rendezvény ötletgazdája.

A június 25–27. között nyolcadszor megszervezett rendezvény olyan népszerű lett, hogy néhány társulatot vissza kellett utasítani, mert a kínálat nem fért volna bele a megszokott három napba. Idén immár fedett színpad és nézőtér fogadja a közönséget, kövezik az udvart, bevezették a vizet a színházépületbe.

Új helyszín lesz a mikházi temető több száz éves, 70–80 személy befogadására képes kápolnája, amelyet nemrég restauráltak. Szintén új helyszín a Csíki Dénes kanonok jóvoltából a szervezők rendelkezésére bocsátott úgynevezett kántor háza, ahol kiállítótermet rendeznek be. Emellett a mikházi Reneszánsz Panzió kertjében is tartanak majd néhány előadást.

„Idei újdonság, hogy a Duna Televízió közönségtalálkozót tart, és a stáb három napig a falu vendége lesz” – mondta Szélyes. A televízió felvételt készít az egyik előadásról, a Székely János műve alapján készült Kaligula helytartójáról amelyet a Tompa Miklós Társulat mutat be, ezt később a csatorna nézői is megtekinthetik. A fesztivál szervezői a kicsikre is gondoltak, akik három mesejátéknak is örülhetnek majd, de fellép a Bojtorján együttes is.

A Krónika kérdésére, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között hogyan sikerült összehozni a szükséges pénzt, Szélyes elmondta: a magáncégek valóban szűkmarkúbbak voltak, mint eddig, de a Maros Megyei Tanács, valamint a Communitas Alapítvány jóvoltából összejött a szükséges összeg. A magyarországi Forrás Színház több előadással érkezik, ezek közül néhányat Vármezőn és Marosvásárhelyen is bemutatnak majd.

A rendezvény egyébként az eredeti példakép, a kapolcsi Művészetek Völgye mintájára bővülne tovább. „Jövőre egyhetes rendezvényt tervezünk. Nemrég Válaszúton jártam, ahol megtekintettem Kallós Zoltán csodálatos néprajzi gyűjteményét, aminek egy része helyszűke miatt a pincében található, kiállításra vár. Ígéretet kaptam, hogy jövőre az anyag egy részét áthozza majd Mikházára, és e köré a kiállítás köré szerveződik majd, kissé ehhez igazodik a fesztivál” – árulta el lapunknak Szélyes. Hozzátette: távlati terveik között szerepel az, hogy kempingtábort létesítenek Mikházán.

Program:

Június 25, péntek

Mikházi Iskola és Kántorlak – 18.00 óra
Kiállításmegnyitó
Gyarmati János és Hunyadi László szobrászművészek, Moldován Mária, Moldován György, Căbuz Annamária és Căbuz Andrea képzőművészek tárlata, Kerekes Péter Pál, Cseke Péter, és Bereczki Ottó-Béla fotóművészek kiállítása, Szélyes Andrea ruha-kiállítása. Közreműködik: Vajda György

Könyvbemutató – Mentor kiadó
Közreműködik: Gálfalvi Ágnes, Káli Király István és Sebestyén Mihály

Csűrszínház – 20.00 óra
Közönségtalálkozó – Duna TV
Cselényi László elnök, A. Szabó Magda alelnök, Katona Erika stratégiai igazgató és műsorvezető, Asbóth József műsorvezető

22.00 óra
Maros Művészegyüttes
Kőműves Kelemen – rockballada
Rendező: Novák Ferenc

23.30 óra
Neofolk együttes – Magyarország
Táncház

Június 26, szombat

Csűrszínház – 11 óra
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Pinokkió – mesemusical
Rendező: B. Fülöp Erzsébet

Vármező, Vándorfogadó – 13.00 óra
Forrás Színház – Magyarország
Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
Rendező: Pataki András

15.00 óra
Forrás Színház – Magyarország
Szamártestamentum – középkori komédia
Rendező: Pataki András

Mikházi Kápolna – 17.00 óra
Isten kezében – Puskás Győző versműsora
Közreműködik Aszalos Enikő és Szakács Mária Magdolna

Csűrszínház – 20.00 óra

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat
Székely János: Caligula helytartója
A Duna televízió által a helyszínen rögzített előadás
Rendező: Kincses Elemér

Reneszánsz Panzió – 20.00 óra
Forrás Színház – Magyarország
Szamártestamentum – középkori komédia
Rendező: Pataki András

Csűrszínház – 22.30 óra
Bojtorján koncert – Magyarország
Előzenekar: Exotic Vox – Mikháza

Június 28, vasárnap

Mikházi Ferences Templom – 9.00 óra
Szentmise
Közreműködik a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar
(Erdélyi Tündérkert Alapítvány)
Kórusvezetők: Nagy Vera és Czakó Gabriella iskolanővérek

Csűrszínház – 11.00 óra
Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház – Marosvásárhely
Piroska és a farkas
Rendező: Király István

13.00 óra
Forrás Színház – Magyarország
Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
Rendező: Pataki András

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

Share this post

PinIt
scroll to top