Egyre több gyerek válik tolvajjá

Az utcán szemfüleskedő tolvajok leggyakrabban a személygépkocsikat törik fel, vagy azok külső alkatrészeit szerelik le a járműről. Ugyanakkor, egyre több kiskorúból válik bűnöző – olvasható a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség 2012. első nyolc hónapjára vonatkozó jelentésében.

A rendőrségnél tett feljelentések 43,48%-a vonatkozott személygépkocsikból való lopásra, továbbá a panaszt tevők 20,61%-a az autók külső alkotóelemeinek hiányát jelezte.

Az eredmények arra utalnak, hogy az év első nyolc hónapjában rohamosan megnőtt az utcán történő bűncselekmények száma Marosvásárhelyen. Ugyanakkor 2012. januárjában és augusztusában történt idén a legkevesebb utcai bűntény, júliushoz viszonyítva az esetek 21%-kal estek vissza – áll a jelentésben.

Ezzel párhuzamosan, az év első hat hónapjában a kiskorúak szereplése is enyhén növekedett, ami az utcai lopásokat illeti. A legtöbb törvényszegést a 16–18 év közötti gyerekek hajtották végre, őket már törvényesen is felelősségre lehet vonni. De nem hanyagolhatók el azon 14 év körüliek sem, akik második helyen állnak a bűnözésben, ők azonban megússzák a bűnvádi eljárást. Az általuk végrehajtott bűncselekmények 81,6%-a lopásra vonatkozik.

Idén 31 rendőrségi riasztás történt, eltűnt személyekkel kapcsolatosan. Az eseteket mind megoldották, a legtöbb eltűntnek nyilvánított személyről, kiskorúról pedig kiderült, önként hagyta el otthonát.

Ami a közúti baleseteket illeti, 2012. első nyolc hónapjában kevesebb incidens történt a megye útjain, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Összesen 101 súlyos balesetről számolnak be idén, amelyek következtében 32 személy életét vesztette, 88-an pedig súlyosan megsérültek. Az esetek többségében a fokozott sebesség, a gyalogosok figyelmetlensége, valamint az elsőbbség meg nem adása okozott szerencsétlenséget.

Share this post

PinIt
scroll to top