Éjjeli menedékhely – megkezdődtek az olvasópróbák

EJJELI_MENEDEKHELY_olvasoproba

Makszim Gorkij drámája, az Éjjeli menedékhely lesz a társulat következő bemutató előadása 2013 tavaszán. Az előadást, amelynek olvasópróbái már javában zajlanak, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila rendező alkalmazza a Nemzeti Színház nagyszínpadára.

Az Éjjeli menedékhely a különböző társadalmi rétegek mindenkori rajzaként értelmezhető mű. Szereplői abban hasonlítanak, hogy mindegyikük az adott társadalmi osztály aljára csúszott figura. Itt nem a cselekmény, hanem a menedékhelyre összezárt szereplők ábrázolása fontos” – fogalmazott a készülő előadásról a rendező a társulat évadismertetőjében.

Marosvásárhelyen Gorkij drámáját először 1948-ban mutatták be Szabó Ernő rendezésében, Váradi Rudolf, Kőszegi Margit, Szabó Duci, Kiss László, Borovszky Oszkár, Hamvay Lucy, Delly Ferenc, Kovács György és Anatol Constantin szereplésével. Negyvenegy évvel később, 1989-ben a drámát Kincses Elemér rendezésében, Gyarmati István, Farkas Ibolya, Tarr László, Lohinszky Loránd, Boér Ferenc, Biluska Annamária és Györffy András alakításában láthatta a marosvásárhelyi közönség.

Share this post

PinIt
scroll to top