Eldöntötték: az Elektromaros műhelyéből laboratórium lesz

Nagy húza-vona után megszületett a döntés: az Elektromaros Líceum műhelyéből valószínüleg kutatási lakoratórium lesz.

A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal ugyanis megszerezte az ingatlan eladásához szükséges engedélyt, a legesélyesebb vásárló pedig – jelen pillanatban – egy gyógyszergyártó cég.

Hosszas vita-sorozatok eredményeként, Daniel Funeriu, oktatási miniszter beleegyezett a műhely elárusításába, és zöld utat adott Dorin Florea, polgármesternek a tervei kivitelezésében.

A döntést követően, az Elektromaros műhelyét átadják az önkormányzatnak, amely nyílt árverésen adja majd azt el annak a vállalkozónak, aki a legtöbbet ígér érte – azaz pénzt nyer rajta, az ingatlanban folyó oktatási tevékenységet pedig áthelyezik az iskola termeinek valamelyikébe.

A műhely épületére vonatkozó munkafüzetet már október 5-től meg lehet vásárolni, 30 lej ellenében. Az ingatlan árverését magába foglaló versenytárgyalásra október 21-én kerül sor, a kikiáltási ár pedig nem kevesebb mint 628 ezer 893 euró. Jelen pillanatban, a legfontosabb pályázó egy gyógyszergyártó cég, és valószínűleg ő is lesz az, aki a pálmát viszi. Ennek értelmében, a volt műhelyet kutató laboratóriummá alakítják át.

A kapott pénzből az önkormányzat sportrepülőteret létesítene, hiszen a cél az, hogy mihamarabb elköltöztessék az Aeroclubot, a helyében pedig megépülhessen a híres IMB Kutatási Központ.

Dorin Florea a döntést követően úgy nyilatkozott, aki azt mondja, hogy az Elektromaros műhelye hasznos volt az oktatás számára, az csúfságol. Ugyanis nincs ott egyéb a piszkon és a pocegereken kívül – jelentette ki a városfő.

A diákok és a szülők azonban felháborodottan fogadták a hírt. Soós Árpád, diák szerint, sokkal többet tanultak a műhelyben folytatott gyakorlati órákon, mint az elméleti felkészítőn. A szülők pedig azt nem tudják eldönteni, kinek is jobb az adódó helyzet? Mert a diáknak biztos nem, az oktatás amúgyis drága, most meg az sincs, ahol a gyerek szakmát tanuljon – vélekedik Ioana Muntean, egy XII.-es diák édesanyja.

Az Elektromaros Líceum műhelyének területe meghaladja az 580 négyzetmétert. Földszintből és egy emeletből áll, az épületet 1976-ban építették beton alappal és téglafalakkal. Eladásra a hozzá tartozó, további 644 négyzetméternyi területtel bocsátják.

Fotó: muresnews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top