Eldöntötték: megengedett az ebek elaltatása

Elfogadta ma a Képviselőház a kóborkutyákra vonatkozó törvényt – adja hírül a Mediafax. Többszörös elnapolás után, a honatyák közül végül 168-an az új törvény mellett, míg 111-en az ellen szavaztak, 14-en pedig tartózkodtak.

Mint ismeretes, 2011. április 5-én olyan javaslatot tettek a képviselők, mely szerint a gazdátlan négylábúakat a hatóságok 30 napig kötelesek a speciális menhelyeken őrizni, míg a helyi hatóságok végső határozatot nem hoznak arról, hogy elaltatják vagy csak ivartalanítják a begyűjtött ebeket.

Ma azonban megszületett a végleges döntés: a helyi hatóságoktól függ, mi lesz a sorsa a kóborkutyáknak. A 30 napos menhelyi „szállás” után vagy ivartalanítják az ebeket és megjelölve visszaengedik őket a területükre, vagy örökbe adják, vagy pedig elaltathatják azokat – világosított fel Sulfina Barbu, a Képviselőház Közigazgatási Bizottságának elnöke.

Finuca Bora, a „Noé Bárkája” Egyesület alelnöke azonban megbotránkozva fogadta a hírt. Számítottak erre a döntésre – nyilatkozta –, de csalódtak a polgártársaik hozzáállásában. Ez a határozat ugyanis nem tükröz mást, mint a románok tipikus gyűlöletét minden életformával kapcsolatban – magyarázta. Bora az elmúlt évek tapasztalatai nyomán úgy véli, az eutanázia közkedvelt megoldás a helyi hatóságok körében. De kihangsúlyozta, erkölcsileg gyilkosságnak minősül.

Hogy mi vár a Maros megyei négylábúakra, nem tudni, ugyanis a Polgármesteri Hivatal képviselői még nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban. Így azt sem tudni egyelőre, mi a hozzáállásuk a helyi képviselőknek a kóborkutyák elaltatásához.

Share this post

PinIt
scroll to top