Életképek orosz kamionsofőrrel és névtelen feministákkal

Szombaton lezárult a 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja. Összesen 49 alkotás versengett a zsűri és a közönség tetszéséért, emellett nagyjátékfilmek és koncertek is kiegészítették a kínálatot.

A program mind témában, mind stílusban gazdagnak bizonyult, ahogyan azt a fesztivál művészeti igazgatója, Gáspárik Attila is kiemelte összegző beszédében, a téma még mindig az utcán hever, és az alkotóknak sikerült is megtalálniuk, és feldolgozniuk egyetemes és személyes emberi problémákat egyaránt.

A fesztivál fődíját végül Anna Paavilainen Két test a tengerparton című filmje nyerte, és ugyanezt a finn alkotást méltatta a diákzsűri is. A film két nő történetét mutatja be, akik kezükbe veszik saját sorsuk irányítását. A két szereplő nevét nem tudjuk meg, végig csak fiatalabb nőként és idősebb nőként említik egymást, ami találóan rávilágít a film központi problémájára, arra, ahogyan a különböző generációkból származó nők próbálják megérteni egymás nézőpontját, értékrendjét, miközben mindannyian a férfiak figyelméért is versengenek. A film nagyonis aktuális problémát dolgoz fel, de mindezt paródiába hajló humorral szövi át, ez teszi igazán különlegessé és egyedivé.

A zsűri ezen kívűl a legjobb rendezőként díjazta Maria Edemskayat, A nullás út című orosz rövidfilm alkotóját. Ebben a rövid thrillerben egy kamionsofőr viszontagságos hazaútját követhetjük végig. Nem csupán magánéleti problémáival kell szembenéznie ( véletlenül megtudja, hogy a felesége megcsalja), de egy szervezett rablótámadásnak is áldozata lesz, miután felvesz egy stoppos lányt, aki segítséget kér tőle, de, mint hamarosan kiderül, közel sem olyan ártatlan áldozat, mint aminek mutatja magát.

A legjobb animációs film díját a spanyol Lursaguak, Életképek című alkotásnak ítélte oda a zsűri, amely a fődíjjal jutalmazott finn alkotáshoz hasonlóan, szintén a nők helyzetének problémáival foglalkozik. A film nem kifejezetten cselekményes, sokkal inkább szimbolikusan láttatja egy család nőtagjainak generációkon átívelő problémáit.

Tóth Imola

Share this post

PinIt
scroll to top