Életre kel a kisvasút

Újra üzembe helyezik a Marosvásárhely-Szováta között közlekedő egykori kisvasutat. A több mint tíz éve beszüntetett tömegközlekedési eszköz úgy tűnik, ismét életre kel.

Egy Maros megyei befektető vállalta magára a vasút rehabilitálását és a kisvonat működtetését. A felújítási munkálatok másfél millió euróra rúgnak.

A befektető szerint, a kisvasút jelentette egykor a város és a megye vonzerejét a turisták körében. Ezt szeretné a projekttel újraéleszteni. Constantin Husar mérnök pedig úgy véli, a kisvasút értékesebb, mint Svájc bármelyik hasonló vasútvonala.

A felújítás nem venne igénybe 3 hónapnál többet, viszont a síneket már 1903 óra nem gyártják. Nemhogy gyár nincs, de még szakember sem, aki esetleg ismerné a kis sínvasak gyártási módját. A vasút pedig jelenleg használhatatlan, mivel rengeteg sínpár hiányzik.

A befektető azonban nem adja fel. Amint ráakad a síngyártóra, azonnal elindítja a kisvasút rehabilitálását, és az 1997-ben leállított, történelmi emlékként emlegetett kisvasút ismét a mindennapjaink része lehet.

Share this post

PinIt
scroll to top