Életveszélyes növények a városban?

Marosvásárhely parkjai és játszóterei veszélyes csemegét rejtegetnek?

6 éves kislányt szállítottak ma kórházba mérgezés gyanújával, miután egy maréknyi bogyót evett meg egy díszfáról egyik marosvásárhelyi parkban.

A kislány a nagymamájával volt a játszótéren, amikor jócskán belekóstolt a szerinte édeskés, kesernyés gyümölcsbe. Fél órával az elfogyasztása után azonban jelentkeztek a mérgezés tünetei: hányinger, hányás, remegés, erőtlenség.

Az orvosok véleménye szerint, ha a kislány szervezetéből nem ürült volna ki az elfogyasztott gyümölcs egy része, az állapota sokkal rosszabbra fordult volna – magyarázta a kétségbeesett anyuka, akit a munkahelyén értesítettek a balesetről.

A vizsgálatok eredményéből ugyanis kiderült, a kislány akár meg is halhatott volna. Két hónapos szigorú kezelésnek vetették alá, és hetente kell ellenőrzésekre járnia. A belső szervek közül a kislány mája sínylette meg a leginkább a mérgezést.

A szakemberek szerint, a gyümölcs, amelyet a kislány megevett, egyfajta bodza, de mérgező, ezért nem ehető. Hasonló módon, a repkény és a tiszafa gyümölcse is komoly mérgezést okoz, ha elfogyasztják. A város területén lévő díszbokrok azonban bőven gyümölcsöznek, a gyerekek elcsábítására.

A Városi Kertészet és Zöld Övezetek Igazgatóságának képviselői cáfolják, hogy mérgező fákkal ültetnék be a város zöld övezeteit. Gheorghe Mureşan, a kertészet igazgatója úgy nyilatkozott, igencsak odafigyelnek, mivel díszítik a város parkjait és játszótereit, így kizárt, hogy mérgező növényeket plántálnának oda. Az olyan cserjék, mint a bodza, szabadon kelnek és fejlődnek ki, a magok ugyanis a széllel bárhová eljuthatnak és kikelhetnek – magyarázta az igazgató.

Nem marad más hátra, minthogy a szülők kétszer annyi figyelmet szenteljenek csemetéjüknek, és nyomon kövessék minden léptüket, ha el szeretnék kerülni a kellemetlenségeket, mikor a játszótérre kimennek.

Share this post

PinIt
scroll to top