Elfogadta a KRESZ-ről szóló törvényjavaslatot a román kormány

A román kormány elfogadta szerdán az új közúti közlekedési szabályzásról (KRESZ) szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján szigorítanák a kihágásokért járó büntetéseket.

forgalom - illusztracio

A rendőrség például bevonhatja a jogosítványát annak a gépkocsivezetőnek, aki nem fizeti ki a közlekedési bírságot. Jelenleg ugyanis sokan nem fizetik ki a bírságot, és az állam jelentős pénzösszegtől esik el emiatt. A jelenlegi KRESZ nem írja elő a jogosítvány bevonását ilyen esetekben.

Az ittas vezetést is szigorúbban büntetnék: 0,8 ezrelékről 0,5 ezrelékre csökkentenék azt a véralkoholszint-értéket, amelytől már bűncselekménynek minősül a volán mögé ülni. Ugyanakkor Románia csatlakozna azon európai országokhoz, ahol egy minimális alkoholmennyiség – 0,2 ezrelék a vérben – még megengedett.

A KRESZ-t azonnali hatállyal akarta életbe léptetni korábban a kabinet, de a számos vitát kiváltó módosításokról végül törvénytervezetet fogadott el, így az új KRESZ-ről a parlamentnek is szavaznia kell.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen elmondta: bízik abban, hogy a parlament elfogadja a tervezetet, hiszen az új szabályokért mindenkinek felelősséget kell vállalnia, így a parlamentnek is. Ponta szerint azért szükséges szigorítani a KRESZ-t, hogy a romániai utak biztonságosabbak legyenek.

    Romániában tavaly 27 ezer közúti baleset történt, amiből több mint 9 ezer súlyosnak minősült. A balesetekben csaknem 9 ezer ember sérült meg, 2040-en meghaltak. Ez utóbbi adat egy százalékkal magasabb a 2011-esnél, de mintegy 30 százalékkal kevesebb a 2008-as háromezernél.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top