Elfogadta a szenátus az Adótörvénykönyvet módosító tervezetet

Elfogadta hétfőn 71 támogató és 37 ellenszavazattal a szenátus az Adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.

A plénum helyt adott többek közt annak a – költségvetési bizottságtól származó – módosító javaslatnak, amely értelmében választhatnak profitadó és forgalmi adó között azok a cégek, amelyek legalább két alkalmazottat foglalkoztatnak, minimum 45.000 lejes törzstőkével rendelkeznek és bevételük egymillió euróig terjed.

Ugyancsak elfogadta a plénum a költségvetési bizottság azon javaslatát, amely a kormány által javasolt 200.000 euró helyett 3.000.000 euróban határozza meg a kamattal járó költségek leírásának felső határát és azt is, hogy a forrásnál adózzák a szerencsejátékokból adódó jövedelmet.

Elfogadták Ecaterina Andronescu javaslatát is, amely szerint áfa-mentes lesz a kutatási projektek finanszírozása.

Nicoleta Dinu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora kérte, hogy a plénum tárgyalja meg azt a hatvan módosító javaslatot, amelyeket az ellenzék nyújtott be a tervezethez, de a költségvetési bizottság nem véleményezte. Kérésüket a plénum szavazati többséggel elutasította.

Claudiu Manda üléselnök szerint kivételes esetekben a házszabály megengedi, hogy a plénumban is lehessen módosító indítványt tenni.

Dorin Bădulescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátusi frakcióvezetője rámutatott, hogy a plénum szavazata nem csak Ecaterina Andronescura vonatkozik, így másnak is engedélyezni kellett volna, hogy módosító javaslattal éljen.

Tánczos Barna, az RMDSZ frakció nevében úgy vélekedett, hogy az Adótörvénykönyv folyamatos módosítása oda vezet, hogy ‘teljesen kiszámíthatatlanná’ válik ez a terület a magánszemélyek, a kereskedelmi társaságok és a települési önkormányzatok számára egyaránt.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top