Elhunyt Radu Vasile volt román miniszterelnök

Szerdán hajnalban elhunyt életének 71. évében Radu Vasile volt román miniszterelnök.

Radu-VasileAz erdélyi Nagyszebenben született, történész végzettségű politikus vastagbélrákban szenvedett, 2010-ben műtéten esett át.

Radu Vasile az 1996 és 2000 között kormányzó jobbközép Romániai Demokratikus Konvenció (CDR) és Emil Constantinescu államfő mandátumának ideje alatt töltötte be a miniszterelnöki tisztséget 1998 áprilisa és 1999 decembere között.

Kormányfői mandátuma idején Romániában éles társadalmi konfliktusok robbantak ki. A Zsil-völgyi bányászok 1999 januárjában tüntetni akartak Bukarestben több bánya bezárása ellen. A hatósági tiltás ellenére mintegy 15 ezer munkás elindult a román főváros fele, útközben többször összecsaptak a karhatalmi erőkkel. A zavargások – amelyek nyomán szükségállapotot is kihirdettek Romániában – mintegy két hétig tartottak, a felbőszült bányásztömeg azt követően csillapodott le, hogy Radu Vasile személyesen találkozott a vájárok vezetőivel, és megállapodást kötött velük.

Traian Basescu román államfő szerdán méltatta a volt miniszterelnök szerepét, aki – mint mondta – olyan nehéz időszakban volt kormányfő, amikor az országot a fizetésképtelenség veszélye fenyegette.

Radu Vasile a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) tagja volt 1990 és 1999 között. Ezt követően a Demokrata Pártba (PD) lépett be, amelynek listáján szenátori mandátumot nyert 2000-ben. 2004 után visszavonult a közéletből.

Share this post

PinIt
scroll to top