Elindult a Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors néven két különvonat indult mintegy 1.400 zarándokkal a szombati csíksomlyói búcsúba pénteken Magyarországról az Indóház közlekedési szaklap és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében.

Mindkét vonat szerelvényeit a MÁV-START Zrt. állította ki, a mozdonyokat a MÁV-TRAKCIÓ üzemelteti, a Csíksomlyó Expressz szerelvényeit az Aranycsapat-mozdony, míg a Székely Gyors kocsijait a Nohab-mozdony húzza.

A Szombathelyről péntek kora hajnalban indult Csíksomlyó Expressz utasait a budapesti Keleti pályaudvaron ünnepélyesen búcsúztatták, és püspöki áldással indult útjára, Buzánszky Jenő „csapatkapitánnyal” a fedélzeten.

A Csíksomlyó Expressz ünnepélyes köszöntésén jelen voltak a MÁV-START Zrt. és a MÁV TRAKCIÓ vezetői, köztük Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Zaránd György, a személyszállító vasúttársaság vezérigazgató-helyettese, és Rácz Imre, a MÁV-TRAKCIÓ vezérigazgatója.

Az idén ötödik alkalommal közlekedő Székely Gyors, illetve társvonata, a Csíksomlyó Expressz eltérő útvonalon érik el úti céljukat, Mádéfalvát.

A szervezők tájékoztatása szerint a vonat utasai többi között szombaton elmennek a csíksomlyói búcsúba, vasárnap részt vesznek a civil kezdeményezésre felújított 30-as MÁV-őrháznál tartandó megemlékezésen, Gyimesbükkösön, ahol emléktáblát avatnak, és megemlékeznek a Székely Gyors öt évvel ezelőtti indulására, Buzánszky Jenő vasárnap este közönségtalálkozón vesz részt Csíkszentsimon településen.

Mindkét zarándokvonat utasait több száz székely családnál szállásolják el a falusi turizmus keretében.

A zarándokvonatok május 28-án hétfőn indulnak vissza Magyarországra.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top