Elindult a Maraton Székelyföldért

Székelyföld kilencvenegy településén szalad át Juhos Gábor magyarországi és Csató József gyergyóalfalusi maratoni futó, hogy a sport segítségével felhívja a figyelmet a Székelyföld autonómia fontosságára.

maraton_indulas

A két atléta szeptember 15-én délben, a marosvásárhelyi Bolyai-térről indult útnak, hogy a következő tizenkét nap mindegyikén egy-egy maratoni távot fussanak le több mint 500 kilométeres körútjuk során, amely az összes székely széket érinti majd. Juhos és Csató a Bolyai téri unitárius egyházközség udvarán elültettek egy fenyőfacsemetét. Hasonlóan cselekszenek majd minden településen, amelyen áthaladnak, és minden délben 12 órakor imát mondanak.

„Azt szeretném, ha minden lépéssel közelebb kerülnénk a Székelyföld önrendelkezéséhez. Sok településen haladunk át, és ha mindenki nem is fog hozzánk csatlakozni, de azt megtehetik, hogy a kapu elé kiállnak és lengetik a székely zászlót. Már egy ilyen gesztus is nagyon fontos, jelzésértékű” – jelentette ki Juhos Gábor az indulás előtt.

Az akció fő támogatója az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Az indulást megelőző sajtótájékoztatón Bardócz Csaba, az EMNT székelyföldi régióelnöke, valamint Cseh Gábor Maros megyei elnök hangsúlyozta: az autonómia ügyét mindenkinek támogatnia kell, megvalósításáért minden eszközt meg kell ragadni. „A maratoni futás a kitartásról szól. Ezzel a rendezvénnyel azt szeretnénk kifejezésre juttatni, hogy ahhoz, hogy célba jussunk, néha nagy erőfeszítést kell tennünk, de készek vagyunk az áldozatokra” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    A maratonfutók az első napon Jedd, Kebele, Székelytompa érintésével Nyárádszeredába érkeztek, onnan hétfőn a Jobbágyfalva-Csíkfalva-Búzaháza-Deményháza-Nyárádköszvényes-Nyárádremete-Szakadát-Szováta útvonalon haladnak tovább Parajdra.

    A tervek szerint Juhos Gábor és Csató József szeptember 27-én érkezik vissza Marosvásárhelyre.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top