Elkezdődött a kutyák csipezése

Majdnem három hete lépett érvénybe az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Országos Hatóság rendelete, amely szerint a házi kutyákat a gazdáknak mikrocsipekkel kell ellátni.

kutyakiallitasA mikrocsipek beültetését 2015. január elsejéig minden kutyatulajdonosnak el kell végeznie, ellenkező esetben 2 és 5 ezer lej közötti bírságot róhatnak ki rá. A mikrocsip kötelezővételével a hatóságok a kóbor kutyák által elkövetett támadásokat próbálják meg visszaszorítani, a csipekkel ellenőrizhető ugyanis a kutyáját szabadon hagyó gazda, a csippel nem rendelkező kutyákról pedig joggal feltételezhető, hogy kóbor állat.

Ugyanakkor a törvény szerint a befogott kóbor kutyákat a sintértelepeken regisztrálják, csipezik, ivartalanítják, esetleg elaltatják. Amennyiben valaki örökbefogad egy kutyát valamelyik menhelyről, nyilatkozatot kell aláírnia, amelyben felelősséget vállal a kutya további gondozásáért. Ha ezekután az örökbefogadott kutyát ismét közterületen találják, a törvény értelmében 5 ezertől 10 ezer lejig terjedő büntetést róhatnak ki az örökbefogadó gazdára.

A törvény értelmében azok a magánszemélyek, akik egyesületektől, sintértelepekről fogadnak be kóbor állatokat, kötelesek regisztrált, csipezett, ivartalanított kutyát elvinni.

A rendelet ugyanakkor azt is előírja, hogy 2015 január elsejéig minden, nem fajtatiszta kutyát ivartalaníttatni kell. Ez alól csupán a munkakutyák, idős ebek, és olyan krónikus betegségben szenvedő állatok képeznek kivételt, amelyek nem bírnák ki a műtéti beavatkozást.

Share this post

PinIt
scroll to top