Élőben közvetíti a Csíksomlyói Búcsút a Duna TV

A Nemzet Televíziója immáron 18. alkalommal közvetíti élőben a világ magyarsága számára a százezreket vonzó csíksomlyói pünkösdi búcsút és az ünnepi nagymisét. A Duna Televízió megalakulása óta kötelességének érzi, hogy hozzájáruljon a magyar identitás, a nyelv, a kultúra és a hagyományok megőrzéséhez, létfontosságú összekötője legyen az anyaországi és a diaszpórában élő magyarságnak. Épp ezen eszmének eleget téve sugározza évről-évre a csíksomlyói pünkösdi búcsút, a virrasztást és az ünnepi nagymisét. Az idén négynapos műsorfolyamot sugározunk Csíksomlyótól Barcaságig címmel május 21-től 24-éig (péntektől hétfőig), naponta többször is élőben jelentkezünk a helyszínekről. Május 22-én, szombaton 11.30-tól élőben közvetítjük a csíksomlyói ünnepi nagymisét, majd szombat éjjel folytatjuk azt a tavaly indított egyedülálló kezdeményezésünket, miszerint élőben sugározzuk a csíksomlyói virrasztást, így próbálva meg lélekben összekötni a búcsún résztvevő több százezer ünneplőt a televízió képernyője előtt ülő nézőinkkel. Vasárnap 12 órától kapcsoljuk Gyimesbükköt, ahol pünkösd vasárnapi szentmisét láthatnak nézőink a Kontumáci-kápolnánál. Pénteken Csíkszeredából, hétfőn pedig Hétfaluból köszöntik nézőinket a Kívánságkosár műsorvezetői, Katona Erika és Banner Géza. Műsorainkban bemutatjuk a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz útját is. Az élő bejelentkezések és a zarándokok üzenetei mellett dokumentumfilmekkel, érdekes beszélgetésekkel, portrékkal igyekszünk közelebb hozni nézőinkhez ezt a mesés tájat, és a közel félezer éves hagyományt.

A csíksomlyói ősi Mária-kegyhelyen a hagyomány szerint 1567 óta gyűlnek össze minden év pünkösd szombatján a gyergyói és csíki székelyek, valamint a gyimesi és moldvai csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát. Abban az évben János Zsigmond fejedelem seregeivel indult a székelyek ellen, a helyiek azonban ellenálltak, és pünkösd szombatján győzelmet arattak. Ekkor fogadták meg, hogy hálából minden évben ugyanazon a napon elzarándokolnak Csíksomlyóra. Azóta a fogadalmi zarándoklat és búcsú jelentős mértékben kiszélesedett, óriási, több százezres, közel milliós sokaság szokott évről évre összegyűlni a Somlyó-nyeregben megtartott ünnepi nagymisére.

Május 21-én, pénteken Csíkszeredából, a XIV. Csűrdöngölő Hargita-megyei népi gyermekjáték és néptánc találkozóról jelentkezik Kívánságkosár című műsorunk, ahol természetesen a kulturális élet jelentős személyiségei is jelen lesznek. Várja Önöket Katona Erika és Banner Géza műsorvezetők!

14:30-tól felidézzük A székely gyors második útját. 2009 pünkösdjén 850 zarándokkal a fedélzetén ismét útnak indult a Székely Gyors Budapestről. A magyar vonat Erdélyt átszelve jutott el Csíkszeredára a csíksomlyói pünkösd napján és Gyimesbükkbe, az ezeréves magyar határhoz.

Május 22-én, szombaton 10.00 és 13:35 órától A zarándokok üzeneteit hallgathatják meg a Duna Televízió nézői. A csíksomlyói búcsúra messze földről érkeznek zarándokok. A környék népe hagyományos módon gyalog teszi meg az utat a kegyhelyig. A búcsú nagymiséjére, a Somlyó-hegyre tartva arról beszélgetünk a zarándokokkal, hogy honnan, milyen lélekkel érkeztek.

A Duna Televízió május 22-én szombaton 11.30-tól 18. alkalommal közvetíti élő adásban a csíksomlyói ünnepi nagymisét, amelyen az idén Böjte Csaba, a gyerekmentő ferences szerzetes tart szentbeszédet. A nagymisét a Somlyó-hegy nyergében, több százezer ember részvétele mellett mutatják be.

Szombat éjjel (22.50-től) különös élményben lehet része a nézőknek. A kereszténység ősi hagyománya, hogy a nagy ünnepekre virrasztással, böjttel készülnek a hívek. Csíksomlyón ez már csak azért is így van, mivel a sok százezer zarándok közül nem jut szállás mindenkinek. Aki átimádkozza, átvirrasztja az ünnep előtti éjszakát, lélekben megújulva, megtisztulva tudja fogadni a pünkösdöt. Idén immáron második alkalommal a Duna Televízió közvetíti a virrasztást a Kis-Somlyó-hegyről és a Csíksomlyói Kegytemplomból, így minden magyar együtt imádkozhat, virraszthat a csíksomlyói zarándokokkal a lelki megújulásért.

Május 23-án vasárnap délelőtt (10.25) nézőink is végigkövethetik a zarándokvonatok útját. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz másfél ezer zarándokot segít eljutni a csíksomlyói búcsúba. Másnap, még mielőtt hazajönnének, tovább utaznak Gyimesbükkre, a történelmi Magyarország legkeletibb pontjára, ahol a Rákóczi-vár égbe nyúló romjai, mint intő felkiáltójel figyelmeztetik az utast: más ország kezdődik itt, ha továbbmegy. Két évvel ezelőtt újították fel az itt álló, utolsó MÁV-őrházat, tavaly pedig a Kontumáci – azaz vesztegzári – kápolnát. Régen ugyanis, aki kelet felől be akart belépni Magyarország területére, két hétig vesztegzár alatt kellett maradjon. Nekik épült anno ez a kápolna. Idén a Gyimesi-szorosban az ország határainak védelme során hősi halált halt katonák emlékhelyét avatják fel a délben kezdődő szentmise után. Majd a Rákóczi-vár faláról felriad a tárogató hangja, és az összegyűlt ünneplő sokaság elé jön a két magyar mozdony az ezeréves határra.

Vasárnap 10:45 Papp László: Hiszek a romokon címmel rock-oratóriumot sugárzunk. A Gyulafehérvári Egyházmegye tavaly ünnepelte fennállásának ezredik évfordulóját. Erre az alkalomra írta Papp László ifjúsági lelkész ezt a könnyűzenei összeállítást, amely tanúságtétel az ezeréves erdélyi kereszténységről.

Vasárnap 12 órától kapcsoljuk Gyimesbükköt, ahol pünkösd vasárnapi szentmisét láthatnak nézőink a Kontumáci-kápolnánál. Szentbeszédet mond: Papp László. Ezt követően 13:00 órától a Hősök emlékművének megáldását közvetítjük nézőinknek. A Gyimesi-szoros mindig a hadak útja volt. Itt lépett először hazánk földjére a keletről támadó ellenség, akivel szemben honvédek nemzedékei őrizték a különböző korokban a határt. Az ő tiszteletükre most felavatnak egy emlékművet az ezeréves határon.

13.25-től Tárogató a Rákóczi-vár faláról, vonulás az őrházhoz címmel sugározzuk műsorunkat. A legkeletibb vasúti őrházat a Gyimes völgyében már le akarták bontani, de két évvel ezelőtt felújították. A Rákóczi-vár tövében áll, idáig jönnek el a magyar címeres mozdonyok. A gyimesbükki pünkösdvasárnapi ünnepnek ez a záró mozzanata, ekkor hangzanak el az ünnepi beszédek, himnuszok, és a mozdonyok kürtjeleit is elsodorja a tavaszi szellő túl a Kárpátokon, hogy ébresztője legyen minden magyar szívnek.

Május 24-én, hétfőn 10 órától ismét élő Kívánságkosárral jelentkezünk, ezúttal Hétfaluból köszönti nézőinket Katona Erika és Banner Géza. A csíksomlyói búcsúból hazafelé tartva, pünkösdhétfőn, a barcasági csángók vendégei lesz a Duna Televízió.

A négynapos műsorfolyam élő bejelentkezéseken kívül dokumentumfilmekkel, beszélgetésekkel, portrékkal hozza közelebb a nézőkhöz ezt a még mindig mesés tájat, és azokat az embereket, akik itt élnek.

Share this post

PinIt
scroll to top