Eltávolították funkciójából dr. Benedek Istvánt

dr. Benedek István„Ha a menesztésem megoldást jelent a rákos betegek számára, akkor elfogadom.” – nyilatkozta prof. Benedek István, a Marosvásárhelyi Hematológia főorvosa, miután az Egészségügyi Minisztérium az orvos koordinátori funkciójából való eltávolítását írta elő.

Dr. Benedek István a csontvelő-átültetési program koordináló orvosaként tevékenykedett, helyette azonban a Maros Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége dr. Lazăr Erzsébetet nevezte ki, a minisztérium parancsára.

„Itt nem rólam van szó, sem pedig a betegekről. Régóta gondot jelent a gyógyszerhiány, ami miatt betegeket veszítünk el. Arról van szó, hogy nem áll rendelkezésre kemoterápiás kezelés és olyan alap-orvosságok, amelyekkel dolgozom. Dossziéink vannak, amelyek alapján fél éve már, hogy orvosságot kérünk.” – nyilatkozta a főorvos.

„A betegek szenvednek, vagyont költenek gyógyszerekre, ami nem normális. 30 éve kezelek rákos betegeket, de ehhez hasonló krízist ’89 előtt nem tapasztaltam.” – vallotta dr. Benedek hozzátéve, amennyiben ő tehet arról, hogy az orvosságok helyzete nem oldódott meg, akkor az ügy most lezárható.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóközleményben kérte a Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét, menessze Benedeket a funkciójából. A főorvos ugyanis azt nyilatkozta a sajtónak, a Hematológián fontos, leukémia gyógyítására használatos gyógyszereket nélkülöznek. Illetve hogy a betegek külföldről próbálják azokat beszerezni, holott lenne pénz az orvosságokra.

A szaktárca ugyanakkor azt is megjegyezte, az intézmény nem küldött egyértelmű megrendelést az orvosságokra nézve, illetve a kórház patikájában bizonyos gyógyszerek szavatossági ideje lejárt, mivel nem használták el azokat.

Share this post

PinIt
scroll to top