EMNP: egyrészt sikerrel, másrészt kudarccal számolt a párt az idei parlamenti választásokon

neppart-sajtotajekoztatoMivel nem sikerült annyi szavazatot elérniük, hogy bejussanak a Parlamentbe, veszteséges volt a december 9-i választás. Országszinten azonban annyi voksot szerzett az EMNP, hogy az részleges sikernek könyvelhető el – nyilatkozta ma Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei vezetője.

„Leltárt készítünk a kapott szavazatokból. Köszönjük a polgároknak, hogy elmentek szavazni, és külön köszönetet mondunk azoknak, akik az EMNP jelöltjeire szavaztak.” – folytatta az elnök.

Hozzátette, a júniusi választásokhoz képest, 2500 vokssal számláltak most többet megyeszinten.

A Néppárt Maros megyei vezetője szerint, a parlamenti választásokon való részvétel gyenge volt, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az állampolgárok egyre kevésbé bíznak a politikusokban, mint ahogyan már azt sem hiszik, hogy az életüket a politikai döntések javíthatják. Ugyanakkor az időjárás is közrejátszott abban, hogy kevesen mentek el szavazni.

Portik Vilmos elmondta, habár az EMNP nem szerzett elég szavazatot ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe, mégis bebizonyosodott, az RMDSZ már nem annyira meggyőző a magyarság körében, hogy több szavazatot vonzzon magához. Mi több, az EMNP számvetése szerint, az RMDSZ közel ezúttal 10 ezer szavazópolgárt veszített – részletezte Portik.

Arról kérdezve, hogyan kommentálja az eredményt, mely szerint Frunda György nem jutott be a Parlamentbe, Portik Vilmos úgy nyilatkozott, „a helyhatósági választások végkimenetele után, Frunda György úrnak komolyan el kellett volna gondolkodnia azon, hogy visszavonuljon a parlamenti politikából. Nem örülünk annak, hogy itthon marad, hisz Paşcanról sem gondoljuk, hogy jobb szenátor lenne. De nem visszük majd ennél rosszabban, mint ahogyan jobban sem.” – vélekedett Portik.

Share this post

PinIt
scroll to top