Énekelni kezdett kivégzése előtt Ceausescu

26 évvel ezelőtt, 1989. december 25-én végezték ki a román diktátort, Nicolae Ceausescut. A román forradalom 10 nappal korábban kezdődött, a diktátor egy héttel később szökött el Bukarestből, de elfogták.

Fotó: Europress - Getty Images / Keystone / Hulton Archive

Fotó: Europress – Getty Images / Keystone / Hulton Archive

A romániai forradalom december 15-én, Temesváron kezdődött, hat nappal később Nicolae Ceausescu saját támogatására népgyűlést hívott össze Bukarest központjában. A Román Kommunista Párt vezetője 1965 óta állt az ország élén, politikáját a személyi kultusz kiépítése és megalomán törekvések jellemezték, 1989-re Románia kilátástalan gazdasági helyzetbe került.

A december 21-én az elnöki palota előtt összegyűlt nagyjából százezres tömeg nem hallgatta végig Ceausescu beszédét, a gyűlés a diktatúra elleni tüntetéssé változott. Másnap Vasile Milea, Ceausescu honvédelmi minisztere öngyilkos lett.

A frissen kinevezett Victor Atanasie Stanculescu, aki rövid ideig Temesvár katonai parancsnoka is volt, fokozatosan átvette az irányítást, a diktátort megtévesztve a felkelők oldalára állt. Biztatására hagyta el még 22-én a pártszékházat helikopterrel Ceausescu feleségével és két párttársával. Az akciót szökésnek minősítették, a légteret a hadsereg parancsára lezárták, így a helikopter még a célállomás előtt leszállt. A házaspárt hamarosan elfogták és a targovistei laktanyába vitték.

Az új politikai erő, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsa december 24-én rögtönítélő katonai bíróság felállításáról döntött. A tárgyalás karácsony másnapján 13:20-kor kezdődött a laktanyában, 14:40-kor már ki is hirdették a halálos ítéletet. A házaspár ellen felhozott fő vádpontokban szerepelt a népirtás, az államhatalom aláásásának és a nemzethatalom lerombolásának a bűntette is.

Videó csak erős idegzetűeknek!

A laktanya-parancsnokság épületének bejáratától alig tíz méterre jelölték ki a kivégzőhelyet, útban ide Ceausescu az Internacionálét énekelte, majd egyes források szerint azt kiáltotta, hogy „Éljen a szabad és független Román Szocialista Köztársaság!” A tárgyalásról és a kivégzésről készült felvételek szinte azonnal eljutottak a sajtóhoz, még a diktátorpár elsőszülött fia is tévéből értesült szülei haláláról.

Forrás: Faktor.hu

Share this post

PinIt
scroll to top