Érdekes leletek a marosvásárhelyi várban

A marosvásárhelyi várban számos középkori létesítményre bukkantak a régészek az elmúlt időszakban. Az egyik ilyen érdekes lelet, annak a téglakészítő műhelynek a maradványai, amelyben többek között a radnóti várkastély átépítéséhez használt építőanyagot állították elő.

A lelet újdonsága az, hogy ipari műemléket sikerült feltárni a várban, amely az első ilyen jellegű, a 17. századhoz kötődő feltárás. A téglaégető viszonylag nagyméretűnek számított, körülbelül 80 négyzetméter volt az alapterülete. Megközelítőleg 3 ezer téglát is ki lehetett egyszerre égetni benne. Elsősorban a várfal építéséhez szükséges nagy mennyiségű építőanyagot állították elő, de nemcsak Marosvásárhelyen használták az itt készült téglákat.

– A városnak ez egy jó bevételi forrást is jelentett, hiszen a radnóti várkastély építésénél első Rákóczi György 80 ezer téglát rendel a várostól, és boltozatkészítő mestereket hozat. Na most ez azért is fontos adat, mert ugye arra is rámutat, hogy mekkora mennyiségű téglát tudtak előállítani a vásárhelyi téglacsűrök – mondta Sóos Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

A ritka ipari műemléknek számító egykori téglavető műhely fölé amfiteátrumot terveznek építeni, amely lehetővé tenné a turisták számára, hogy megtekintsék a feltárt épületmaradványt.

Forrás: Erdély TV

Share this post

PinIt
scroll to top