Erdély elrománosítását akadályozná meg Tőkés László

Lépjenek közbe Erdély elrománosítási politikájában – kérvényezte Tőkés László, europarlamenti képviselő az Európai Parlament keretén belül működő Hagyományos Kisebbségek Munkacsoportjánál (Minority Intergroup – MI).

A politikus az MI csütörtöki ülésén hangoztatta kérését, arra alapozva, hogy a román állam efajta intézkedésének köszönhetően Erdély lakosságának ma már csupán 20%-a magyar.

Tőkés László hozzátette, a románosítási folyamat még ma is érezhető, ugyanis a magyarságot elsimító, beolvasztó módszereket még mai napig alkalmazzák. Ezért lenne szükséges egy olyan szabályrendszer megfogalmazására, amely megvédné a kisebbségeket ettől a veszélytől – indokolta az Európai Parlament alelnöke.

A gyűlés keretén belül felmerült a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem aktuális helyzete is. A Strasbourgban egybegyűltek megvitatták Románia egyetemi oktatását, és nem hagyták vélemény nélkül az Orvosi Egyetem köré fonódó tűzharcot sem – amely egyébként szintén a románosítási politika egyik végeredménye, Tőkés László meglátása szerint. Az MI képviselői pedig úgy vélekednek, a MOGYE helyzete kiválóan tükrözi a demokrácia és a jogállamiság mértékét Romániában.

Share this post

PinIt
scroll to top