Erdélyi magyar sajtó: jól döntött az RMDSZ

Az erdélyi magyar lapok, portálok többnyire jó döntésnek találják, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a választók belátására bízta: a koalíciós partner Victor Ponta baloldali jelöltet, vagy az Európai Néppártban partner Klaus Johannis jobboldali jelöltet támogatják a romániai elnökválasztás november 16-i második fordulójában.

Fotó: Otilia Muresan

Fotó: Otilia Muresan

A Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki vezércikkében úgy értékelte, a szövetség az egyetlen jó megoldást választotta. A cikkíró szerint ugyanis a magyar választópolgárok egyik jelöltre sem szavazhatnak jó lelkiismerettel.

A Krónika szerint fárasztó felsorolni, hogy Victor Ponta pártja és kormánya mennyi mindent tett azért, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat Romániában. Úgy vélte, „Johannis kapcsán is csupán illúzió a transzszilván összeborulás: ő egy román párt románul gondolkodó, románul politizáló jelöltje, akinek úgy hiányoznak a magyar autonómiaigények, mint púp a hátára”. A cikkíró borítékolhatónak tartja, hogy a magyarok többsége erdélyi szolidaritásból Johannisra szavaz majd. Az RMDSZ felmérte mindezt, és úgy taktikázott, hogy se a magyarokat, se kormányzati parterét ne haragítsa túlságosan magára.

A székelyföldi Háromszék című napilap szerint is az RMDSZ csütörtöki döntése az egyetlen lehetséges ésszerű döntés volt.

„Ha Victor Ponta mellett állnak ki, a magyar közösséggel kerültek volna szembe, ha pedig Klaus Johannis mellett foglalnak állást, jelenlegi koalíciós partnereik vethetik szemükre, hogy cserbenhagyták őket” – magyarázta a Háromszék.

Szerinte az erdélyi magyar szavazók számára Ponta vállalhatatlan. „Ezt tudomásul vette az RMDSZ vezetése, és a korábbi tapasztalatok birtokában – 2004-ben Adrian Nastase, majd 2009-ben Mircea Geoana támogatására biztatták választóikat, eredménytelenül! – nem vállalták az újabb fiaskót. Johannis mellé állni óriási politikai kockázatot jelentett volna az RMDSZ számára, elvégre ők a Ponta irányította kormánykoalíció tagjai. Nyíltan nem fordulhattak szembe a szocialistákkal, a hatalomról viszont nem kívánnak lemondani. Marad tehát a semlegesség” – vázolta a döntés hátterét a Háromszék.

A cikkíró megjegyezte, hogy Kelemen Hunor nem buzdította szavazásra az erdélyi magyarokat, sőt, szerinte feltűnő volt nyilatkozata demobilizáló jellege. „Márpedig az eléggé egyértelmű, hogy a távolmaradás Ponta, a nagyobb arányú részvétel Johannis érdekeit szolgálja. Lám, ilyen az, amikor a lelkiismeret hangja csak csitítja, de el nem nyomja a politikai érdeket” – állapítja meg a Háromszék.

Az RMDSZ döntését a Kolozsváros.ro portál bírálta véleménycikkében. A cikkíró szerint a szövetség úgy döntött: nem mondja ki, hogy Pontát támogatja. Szerinte a döntéshez fűzött magyarázat „erőltetettsége, valóságidegensége és üvöltő gyávasága” azt jelzi, hogy a szövetség elszakadt az erdélyi magyarok valóságától.

„Az RMDSZ kimondta: nem támogatja azt a jelöltet, akit egész Erdély támogat, románostól, magyarostól, mindenestől. Akivel tetszik, vagy nem, az erdélyi magyar közösség nagy része szimpatizál. Nem azért, mert olyan nagyon szeret minket, hanem mert legalább nem tagja a posztkommunista pártnak” – vélte a Kolozsváros portál. A cikkíró szerint Kelemen Hunor szavain „durván átszűrődött az egyetlen logika, amely az RMDSZ-t jó ideje mozgatja, és amitől leginkább kiütése van a magyar közösségnek: a mindenáron kormányzás logikája”.

Share this post

PinIt
scroll to top