Februárban ismét drágul a kenyér

Több mint 150%-kal emelkedett egy év leforgása alatt a búza ára, ez pedig maga után vonta a kenyér árának emelését is. Februártól azonban újabb drágításra kell számítani – ígérik a termelők.

Jelenleg gazdag a kínálat, és a pékségek mellett szinte bármelyik üzletből meg lehet vásárolni a napi betevőt. Ami pedig az árakat illeti, ma 1 kiló kenyeret 2,49 lejért lehet vásárolni, de lehet 80 lejért is.

Az árak tehát ingadoznak, a kínálattól függően: a hagyományos fehér kenyér átlagban a legolcsóbb. De ha már krumplis vagy vert héjú kenyeret vásárolnánk, 4,5 lejre kell kipótolnunk az összeget. A fekete kenyérért még többet, azaz 4,97 lejt kell fizetnünk, a félbarnáért körülbelül 4 lejt, a rozskenyérért akár 5 lejt vagy annál is többet, kilónként.

A graham kenyér ára változó, közel 3 lejért már lehet 1 kilósat találni, de van, ahol 2 lejért csupán egy fél kilót adnak. A teljes kiőrlésű kenyeret közel 7 lejért, a magosat pedig már szinte 10 lejért árulják, szintén kilónként.

A kenyerek világbajnoka azonban jelenleg a biokenyér, legalábbis az ár szempontjából. 1 kilogramm ugyanis – ha kiszámoljuk – akár 80 lejünkbe is kerülhet! A főként bioüzletekben kapható glutén mentes terméket 240 grammos kiszerelésben árulják, ennek értéke közel 20 lej. Viszont vásárolhatunk biokenyeret már 18 lejért is, 400 grammos kiszerelésben.

Ez tehát a „rózsás” helyzet. De jövő hónaptól ismét fordul a kocka…

Share this post

PinIt
scroll to top