Felére csökkent a Maros vízhozama – de nincs ok aggodalomra

Dorin Florea, polgármester megkongatta a vészharangokat a tegnap tartott sajtótájékoztatóján. A városfő ugyanis attól tart, az elkövetkező időszakban Marosvásárhely ivóvíz nélkül marad, a Maros gátjánál folytatott javítási munkálatok miatt.

Habár a Maros vízhozama valóban a felére csökkent Maros megyében – főként a szárazság miatt, a Maros Vízgazdálkodási Rendszer képviselői megnyugtató választ adtak: egyelőre nincs ok aggodalomra, a város nem fog víz nélkül maradni.

A polgármester mindenáron a Román Vízügyi Hatóságot hibáztatja a jelen helyzet fennállásáért. Meg van győződve afelől, hogy nem a szárazság, hanem a gát körüli javítások vezettek ide, amelyek mögött az Országos Vízügyek igazgatója, Dávid Csaba – RMDSZ képviselő – áll.

Nicolae Bărbieru, a Maros Vízgazdálkodási Rendszer vezetője azonban úgy nyilatkozott, tény, hogy a Maros vízhozama a felére csökkent – 20,7 köbméter/szekundumról 11,3 köbméter/szekundumra. Valódi okot az aggodalomra viszont az jelentené, ha a vízhozam 6–7 köbméter/szekundum értékeket mutatna. De ebben az esetben sem maradna a város ivóvíz nélkül – nyugtat meg a vezető.

Ha netán mégis felmerülne ez a helyzet, óvintézkedéseket tennének meg, amelyek elsősorban a kereskedelmi egységeket érintik, és semmiképp a lakosságot és a kórházakat – magyarázta Nicolae Bărbieru.

Hozzátette, a Maros-gát körül zajló karbantartási munkálatok is rátesznek egy lapáttal a folyó vízhozamának visszaesésére, mivel a felgyűlemlő vizet folyamatosan le kell engedni. De a vízszint csökkenéséért valójában a szárazság a felelős, amely a mezőgazdaságban is gondokat okoz – indokolta a vezető. Rövidesen azonban elzárják a zsilipeket, és megkezdik a téli időszakra való felkészülést – egészítette ki Nicolae Bărbieru.

A vizek vízhozamát a szakértők mérésekkel ellenőrzik országszerte, napirenden. Így folyamatos megfigyelés alatt áll a Maros folyó is. Hasonló a helyzet például Aradon is, ahol idén a Maros vízszintje az elmúlt 150 évben mért legkisebb értéket mutatja.

Share this post

PinIt
scroll to top