A felmérések Victor Ponta győzelmét jelzik

Több román felmérés is a szociáldemokrata Victor Ponta győzelmét jelzi előre a romániai államelnök-választás vasárnapi második fordulójában.

victor-ponta

Kedden az Agerpres hírügynökség által ismertetett Curs-Avangarde közvélemény-kutató által a román közszolgálati televízió megrendelésére készített felmérés szerint Ponta a szavazatok 54 százalékát szerzi meg, míg Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje a voksok 46 százalékát.

A november 7-9. között készült felmérésen a megkérdezettek 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztos elmegy szavazni. A közvélemény-kutatás 2 ezer személy megkérdezésével készült és 2,2 százalékos a hibahatár.

Az elmúlt napokban másik két felmérés is napvilágot látott, ezek szerint is Ponta nyeri a választást. A CSCI közvélemény-kutatása szerint Ponta a szavazatok 55 százalékát gyűjti össze Johannis 45 százalékához képest. Pontának a bizalmi indexe is nagyobb, 40 százalék Johannis 32 százalékához képest. Ez a felmérés 925 személy megkérdezésével készült, a hibahatár 3,3 százalék.

Ugyanezt az arányt (55-45 százalék)jelzi előre a Sociopol nevű közvélemény-kutató is Ponta javára a választás második fordulójában. Az ezer fős mintán készült, 3,2 százalékos hibahatáros felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy szavazni.

Romániában november 2-án tartották az elnökválasztás első fordulóját, amelyen Ponta a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, Johannis 30 százalékot kapott, így ők ketten mérkőznek meg a vasárnapi második fordulóban.

Share this post

PinIt
scroll to top