Felszámolják a Sapientia gyümölcsösét

A döntés, miszerint áprilisig kivágják a Sapientia egyetemhez tartozó gyümölcsös fáit, felháborította – ezúttal – a város vezetőit. Azzal vádolják a környezetvédelmi minisztert, hogy 11 hektárnyi gyümölcsfát képes megsemmisíteni, Borbély László azonban nem hagyta szó nélkül a vádaskodást.

A Környezetvédelmi Minisztérium a sajtónak megfogalmazott közleményében úgy nyilatkozott, a gyümölcsös fáinak kivágása teljes mértékben legális. Mi több, a fákat több mint 10 éve nem gondozták, és amellett, hogy betegek, túl öregek is ahhoz, hogy a jövőben termést hozzanak.

A Borbély László nevében kiadott sajtóközleményben továbbá még az áll, hogy az egykori gyümölcsös helyébe egy parkot hoznak létre, amelyben számos díszcserje és fafajta kap helyet, ugyanakkor gyakorlati terepként szolgál majd az egyetem kertészmérnöki hallgatói számára.

A Polgármesteri Hivatal azonban tiltakozik a gyümölcsös felszámolása ellen. Főleg amiatt, hogy a miniszter botránnyá növelte a Bolyai téren kivágott pár hársfa esetét, de a 11 hektárnyi gyümölcsös kivágásába vele együtt minden környezetvédelmi szervezet beleegyezik.

Borbély kihangsúlyozta, az önkormányzat által kivágott hársfák egyrészt a hatóságok beleegyezése nélkül történt. Másrészt pedig, a gyümölcsös területét hasonló célokra hasznosítják, a kivágott hársfáknak azonban csak a hűlt helye marad.

Share this post

PinIt
scroll to top