Félsziget, 3. NAP: Őrületes bulit csapott Ákos a Nagyszínpadon

A színpadon még zajlottak az előkészületek és a hangolás, de a közönség már fennhangon kiabálta „Á-kos, Á-kos!”. A magyarországi énekes 23 óra tájt lépett színpadra, ettől kezdődően közel két és fél órás őrületes partinak lehettünk szem- és fültanúi a tízedik Félszigeten.

Ákos ugyanis nemcsak az egyeseknek furcsa stílusú, másoknak eszméletlenül jó régi, újradolgozott dalait hozta, hanem kiváló fénytechnikával csodás látványt is nyújtott a tomboló közönségnek.

A koncert előtt az énekes elmondta, szerinte a jó dal ruhája a hangszerelés, és a tartalom az, ami az alapot adja. A fellépése alatt ezt be is bizonyította: a régi dalszövegek új dallammal is képesek helytállni és jó hangulatot teremteni.

Ha már az új dallamnál tartunk, az énekes így fogalmazott a műfajról, amelyet az új lemeze képvisel: „A szintirock konceptiója számukra az, hogy a gyerekkorunk zenéjét, amit a ’80-as években hallgattunk, és ami miatt zenészek lettünk, szeretnénk megjeleníteni abban, amit most csinálunk, az új lemez hangvételében és a mai koncerten is.” Ugyanakkor tisztelgést, főhajtást is bevonnak a produkciók mögé olyan előadók irányában, mint például Peter Gabriel vagy a Eurythmix, akiknek egy-egy dalát fel is dolgozták a „2084” lemezen.

Ákos pontosított: ő nem zenész – mint kísérői, Lepés Gábor szintetizátoros és Bánfalvi Sándor dobos –, hanem énekes. Olyan személyiség, aki meghallgatja a kritikát, elolvassa a róla szóló cikkeket, hozzászólásokat. Viszont nem igyekszik senkinek sem megfelelni, annál inkább magát adja valamennyi szerzeményében. Ennek kapcsán, hiányolja a szakmai kritikát, amelyből építkezni lehetne, de mindaddig a saját elvárásai alapján teljesít – mindig precízen, igényesen.

Mint minden koncertjére, a tegnapira is sokat készült az énekes, ezért megkérdeztük tőle, miért ennyire körültekintő és pontos a fellépéseiben. „Nem tartom fontosnak a spontaneitást.” – válaszolta, hozzátéve, abban hisz, hogy csíszolni kell valamit ahhoz, hogy az végül jó legyen. A spontaneitás szerinte egy másik műfajt képvisel, amelynek ő nem lesz híve, ugyanis ha az ember készül valamire, akkor abban nem helyénvalók az improvizációk, véletlenszerű cselekedetek.

Koncertjeinek, fellépéseinek fő célja ugyanis az, hogy „az emberek kapjanak valamit attól a koncerttől”. Ha úgy mennek haza, hogy gazdagodtak valamivel, akkor annak már volt értelme. És a tegnapi Ákos-koncertnek igenis megvolt az értelme: megismerhettük az énekest a szintirock műfaján keresztül is, amelyet – véleményünk szerint – nagyon jól csinál! Ezt a közönség is hasonlóképpen gondolta, hiszen a fények eloltása után sem volt hajlandó szerteoszlani a Nagyszínpad elől, hanem kitartóan visszatapsolta az énekest, aki „kénytelen volt” még pár dalt előadni a záróakkord („Adjon Isten jó éjszakát”) előtt.

Hogy visszatér-e még a pop-rock stílusban zenélő Ákos? Ez még a jövő titka. Egy viszont biztos: első szólólemeze jövőben lesz 20 éves, ezt pedig valamilyen módon meg kell ünnepelni – tervezi a magyar énekes.

Foto: akos.hu, Félsziget.ro

Share this post

PinIt
scroll to top