Felületesek voltak Nastase sérülései a törvényszéki jelentés szerint

Felületesek voltak Adrian Nastase volt román miniszterelnöknek a sérülései, amelyeket a politikus júniusban öngyilkossági kísérlete során szenvedett – derült ki a román törvényszéki orvostani intézet jelentéséből, amelyből a román média kedden ismertetett részleteket.

Az Adevarul című bukaresti napilap kiemelte, hogy a volt miniszterelnök sérülései felületesek voltak. A jelentés szerint a politikust nem kellett volna sürgősségi civil kórházba utalni az öngyilkossági kísérletét követően, hanem a börtönkórházban is elláthatták volna – írta a lap.

Nastase június 20-án követett el öngyilkossági kísérletet, miután a román legfelső bíróság két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte abban a perben, amelyben korrupcióval vádolták. A bíróság abban találta vétkesnek a politikust, hogy 2004-ben az államelnök-választási kampányára illegálisan gyűjtött pénzt vállalkozóktól.

A politikus akkor követett el öngyilkossági kísérletet, amikor rendőrök érkeztek lakására, hogy börtönbe szállítsák. Nastase bekérezkedett a dolgozószobájába, hogy könyveket vegyen magához. Az egyik rendőr vele tartott, és még idejében észrevette szándékát, megakadályozva az öngyilkossági kísérlet tragikus végkifejletét.

A jelentés szerint az eldördült pisztolyból származó golyó Nastase tarkó alatti nyakrészét érintette, és állítólag három sebet okozott. A román média szerint a törvényszéki orvostani jelentés megállapította, hogy az öngyilkossági kísérlet megtörtént, de az elszenvedett sérülések felületesek voltak.

Nastase csaknem egy héttel később kezdte el börtönbüntetésének a letöltését, mivel addig a bukaresti Floreasca-kórházban ápolták, majd csak ezt követően szállították a Rahovai börtönkórházba, ahol jelenleg is található.

Az ügyészek hétfőn hallgatták ki a politikust az öngyilkosság körülményeiről, amely ügyében vizsgálatot indítottak. Bűnpártolással gyanúsítják Serban Bradisteanu főorvost, aki a beutalásáról döntött. A főorvos korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, amely pártnak Nastase parlamenti képviselője, korábban pedig elnöke is volt.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top