FESZT: Különdíj a BÁNYAVAKSÁG-nak

Fotó: Rab Zoltán

A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkciójaként létrejött Bányavakság kapta a Román Közszolgálati Rádió kisebbségi szerkesztőségének különdíját a tegnap záruló VI. Interetnikai Színházi Fesztiválon, Nagyváradon.

A nagyváradi Szigligeti Színház szervezésében 2012. november 11-18. között zajló VI. Interetnikai Színházi Fesztiválon két előadásával vett részt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

November 12-én a társulat Székely Csaba drámáját, a Yorick Stúdióval létrehozott Bányavakságot adta elő a fesztiválon, a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán. Szereplők: Szakács László, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Bányai Kelemen Barna és Czikó Julianna. Díszlet- és jelmeztervező: Bartha József, zeneszerző: Boros Csaba, maszk: Benő Kinga, díszlettervező asszisztensek: Bajkó Blanka Aliz, Hotykai Evelin. Zenészek: Boros Csaba, Ráduly Zsófia. Rendező: Sebestyén Aba.

Másnap, november 13-án pedig William Shakespeare A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékát tekinthették meg a nagyváradiak és az IFESZT résztvevői. 2012-ben a budapesti Thália Színházban és Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválon is sikerrel bemutatott produkció szereplői Bokor Barna, Berekméri Katalin, Kárp György, Bányai Kelemen Barna, Tollas Gábor, László Csaba, Meszesi Oszkár, Sebestyén Aba, Gecse Ramóna, Henn János, Fodor Piroska, Ördög Miklós Levente, Györffy András, Korpos András, Kovács Botond, Bartha László Zsolt, Benő Kinga, Balázs Éva, Somody Hajnal és Szabadi Nóra. Zenészek: Nyágai István, Koszorús Kálmán. Rendezőasszisztens: Tatár Ágota, díszlet- és jelmeztervező: Alina Herescu, koreográfus: Florin Fieroiu, zene: Vlaicu Golcea. Rendező: Sorin Militaru.

Fotó: Bartha László

A fesztivál Atlantis Travel utazási iroda által felajánlott különdíját Sebestyén Aba színművész, rendező kapta, A makrancos hölgy című előadásban nyújtott alakításáért és a Bányavakság című előadás rendezéséért.

A kétévente megszervezett vándorfesztivál a romániai kisebbségi színházak és társulatok seregszemléje, amelyen a romániai magyar társulatok mellett hagyományosan jelen van a Temesvári Állami Német Színház, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata, valamint a Bukaresti Zsidó Színház.

A fesztiválon a kisebbségi intézményes és független keretek között működő színházakról, a színészképzésről, szakkiadványokról és más aktuális kérdésekről is tartottak fórumot, vitát. A kisebbségi színházi hálózatról szóló beszélgetés témafelvezetőjét Gáspárik Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója fogalmazta meg, aki erről a kérdéskörről elmondta: tapasztalata szerint a kisebbségi színházak között „az értékek mentén jó a kommunikáció. Abban a pillanatban, ha van egy jobb előadásod, megjelenésed, azonnal észrevesznek, megismernek, kommunikálnak veled. Ha a középszer langyos vizében evezel, nem utasítanak el, de nem számítasz. Ahhoz, hogy meghívjanak egy országos fesztiválra, mint például a szebeni, egy-két évig nagyon jól kell teljesítened” – tette hozzá a vezérigazgató az IFESZT blogján olvasható interjúban.

Share this post

PinIt
scroll to top