Figyelmeztetésben részesítette a CNCD Mihai Tudose volt kormányfőt a székely autonómiával kapcsolatos kijelentése miatt

Figyelmeztetésben részesítette Mihai Tudose volt kormányfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a székely autonómiával kapcsolatos kijelentése miatt.

Tudose: A PSD mindig jólétet és szilárd gazdaságot biztosított, ahányszor kormányon volt

„Mihai Tudose azon kijelentése miszerint ‘ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is’, diszkriminál, és sérti a méltósághoz való jogot” – áll a CNCD szerdai közleményében, amely hozzáteszi, azért kapta az exkormányfő a legenyhébb büntetést, mert bocsánatot kért kijelentése miatt.

Mihai Tudose azt mondta január 10-én a Realitatea TV műsorában az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek. Majd hozzátette: „Anélkül, hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (…) Nem kell figyelmen kívül hagyni a három – idézőjelesen – nagy pártot (…), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ezt követően kijelentette: Mihai Tudose akkori miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a fenti kijelentését. „Az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki hasonlókat mond. Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik” – mondta akkor Kelemen.

A volt miniszterelnök később Facebook-bejegyzésében közölte, január 30-án megjelent az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt, hogy fejtse ki nézőpontját vitatott kijelentéssel kapcsolatban.

„A szóban forgó nyilatkozatommal csak a hivatalos állami jelképek használatát szabályozó törvény tiszteletben tartásának szükségességéről óhajtottam kifejteni a véleményemet, valamint a köztisztviselők arra irányuló felelősségéről, hogy betartsák ezt a törvényt” – írta Tudose a közösségi oldalára.

„Ez úton is szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni minden közösségtől vagy kisebbség tagjaitól, akik megsértve érezték magukat gyűlöletre vagy erőszakosságra való uszításként értelmezhető kijelentésem miatt. Ez az értelmezés nincs összhangban az általam vallott értékekkel és elvekkel, amelyek a közösségek közti párbeszédet és kölcsönös tiszteletet tartják szem előtt, elutasítva az intolerancia vagy gyűlöletkeltés minden formáját. Ez egy lecke volt számomra, amiből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásokkor sokkal nagyobb figyelemre és szigorúságra van szükség, elkerülendő az olyan értelmezéseket, amelyeket nem vállalok fel…” – állt az exminiszterelnök által közzétett szövegben.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top