Filmajánló: Három nagyszerű alkotás az Alter-Native-on

Idén több olyan alkotás is szerepel az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában, amelyek kivívták a szakma elismerését, és számos díjat nyertek rangos filmes szemléken.

Ezen alkotások egyike a román–magyar–francia koprodukcióban készült Morgen. Marian Crişan első nagyjátékfilmjének középpontjában a negyvenes éveiben járó Nelu áll, aki biztonsági őrként dolgozik egy szalontai áruházban, közel a román-magyar határhoz. A hely az illegális bevándorlók közkedvelt átkelőhelye Magyarországra, ahonnan aztán továbbmennek Nyugatra. Így akad rá Nelu egy kivándorlóra, aki pénzt ajánl fel neki, hogy segítsen a szökésben. Bár nem érti teljesen, hogy mit akar az idegen, elfogadja a pénzt, és megígéri, hogy másnap segít neki átlépni a határt…

A főszerepet Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze alakítja, a török menekültet pedig Yilmaz Yalcin isztambuli színész játssza. A rendező egyébként olyan színészeket választott, akik filmben eddig még nem szerepeltek, sőt: több szerepet egyszerű szalontai lakosokra bízott.

A 63. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat gyűjtött be a Morgen: a zsűri különdíját – ami a fesztivál második legfontosabb kitüntetése –, az ifjúsági zsűri harmadik díját, az ökumenikus zsűri díját és a Nemzetközi Filmklub Szövetség díját is elnyerte. A filmet november 7-én, vasárnap 12.20-tól láthatja a közönség.

Egy másik különleges romániai alkotás Adrian Popovici Eva című filmje, amelynek egyik jellegzetessége, hogy olyan nevek tűnnek fel a szereplők között, mint Amy Hayes, Vincent Regan vagy Patrick Bergin. Íme a történet röviden: amikor Eva hozzáment Oswald Von Seele báróhoz, egy másik, Tudor nevű férfiba volt szerelmes. Tudor és Eva a lány 16. születésnapján találkoztak, de kapcsolatukat tönkretette Tudor állandó eltűnése. Egy ilyen alkalommal találkozott Eva Oswalddal és úgy döntött, hogy megállapodik. Amikor Tudor újra megjelenik, szerelmük újra fellángol, de Tudor ismét elutazik. Eva házassága romokban, és úton van egy gyermek is… Az Evát november 5-én, pénteken 18.40-től láthatja az Alter-Native közönsége.

Természetesen a magyar filmipar is képviselteti magát a 18. Alter-Native-on. A Puskás Ferenc életéről szóló Puskás, Hungary, A vágyakozás napjai vagy Az utolsó jelentés Annáról című alkotások mellett Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid című moziját is megnézhetik a mozgóképek kedvelői.

A film 1959 nyarára vezet vissza, amikor Kreuzer Béla rakodó és szerencsejátékos csuklóján kattan a bilincs. Előzetesbe kerül, először még azt hiszi, a lóversenypályán elkövetett csínytevéséért, ám kiderül, hogy az 1956-os forradalomban való részvételéért tartóztatták le. A nyomozás közben régi barátja köpik rá, aztán az élettársáról is kiderül ugyanez. Már csak egy ember van, a zárkatársa, akiben megbízik. Miközben a vonalas ügyésznő inna a véréből, a Svejk-szerű rendőrnyomozó már letudná az ügyet. Az ügyésznő halált kér, a bíró tizenöt évet ad, amit Kreuzer Béla ki is tölti pontosan. Mikor kijön, már 1974 van, és egy teljesen más világot talál… A főbb szerepekben Nagy Zsoltot, Sárosdi Lillát, Fullajtár Andreát, Gáspár Tibort, Mike Kellyt, Kokics Pétert láthatja a közönség.

Vágvölgyi a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a filmmel a Moziverzum-díjat, Banovich Tamás pedig a legjobb látványtervezésért járó elismerést. A filmet november 6-án, szombaton 19 órától tűzték műsorra.

Share this post

PinIt
scroll to top