Fizetjük az esővíz csatornázását, holott még eső sem volt?

Az Aquaserv ivóvízszolgáltató vállalathoz panaszok érkeznek panaszokra. Az utóbbi három hónapban ugyanis szárazság volt a megyében, a számlákra azonban a szolgáltató mégis bevezette az esővíz csatornázásának megfelelő összeget.

Az Aquaserv szerint, a számlákon szereplő értékeket a Meteorológiai Állomástól kapott hivatalos információk alapján számították ki, tehát minden legális úton történik.

A számlázáskor a meteorológusok jelentését, valamint az egyes fogyasztók által bejelentett, lakott és lecsatornázott terület nagyságát veszik figyelembe. Vagyis amennyi csapadék lehullt a számlázási hónapban, azt beszorozzák a lakott területtel, a kapott értéket pedig hozzáadják a vízszámlához – magyarázzák az Aquaserv képviselői.

Az elmúlt három hónapban, annak ellére, hogy szárazság volt a megyében, mégis volt csapadék, a Helyi Meteorológiai Központ jelentése szerint: 0,0984 köbméter/négyzetméter júliusban, 0,0352 köbméter/négyzetméter augusztusban és 0,0028 köbméter/négyzetméter szeptemberben. Ezekkel az értékekkel számították ki tehát az elmúlt hónapokban az esővíz csatornázásának értékét, amelyet a számlához is hozzáadtak, a lakosság felháborodására.

Hogy tisztázza a felmerülő helyzetet, a vízszolgáltató részletes meteorológiai jelentést kért a Helyi Meteorológiai Központtól. A kapott eredményeket pedig közzé fogják tenni – nyilatkozták az Aquaserv képviselői.

Az Aquaservnek több mint 300 ezer ügyfele van Maros megyében, 1 köbméter esővíz csatornázásáért pedig 0,91 lejt inkasszál be a vízszolgáltató, fogyasztónként.

Share this post

PinIt
scroll to top