Florea azt tanácsolja a lakótársulásoknak, találjanak megoldást a melegvíz-problémára

Még mindig tart a melegvíz-krízis Marosvásárhelyen – már másfél hónapja annak, hogy a város közel 7000 fogyasztója hideg vízre kényszerült.

Dorin Florea, polgármester ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a lakótársulások vezetőinek kell meghatározniuk, marad-e elég fogyasztó ahhoz, hogy újraindítsák a távfűtési rendszert vagy sem.

A városfő szerint, a magyarországi hőszolgáltatót szemfülességre intette, azonban az akkor még RFV néven futó vállalat mégis úgy döntött, átveszi a kazánházak üzemeltetését. Florea kihangsúlyozta, a Polgármesteri Hivatalnak nem volt adóssága az azóta nevet változtatott RFV-vel szemben.

Ami a hőszolgáltatást illeti, a polgármester azt vallotta, ő a Locativ vállalaton keresztül szerette volna megoldani a problémát, de a Helyi Tanács nemmel szavazott, és inkább az önkormányzatot bízta volna meg a feladattal. De jött a hatóságok válasza: nem lehet. Mint ahogyan arra is nem volt a válasz, hogy szabadítsanak fel húsz állást a Polgármesteri Hivatalnál a szakemberek alkalmazására – részletezte Florea.

A polgármester végül a lakótársulások vezetőire bízta a döntést, ki-ki határozza el, hogyan oldja meg a problémát. Ha autonóm szervezetként önálló szerződéseik vannak az E-Onnal, szerződést köthetnek bárkivel, akivel ezután is közreműködni akarnak; az ő dolguk, boldoguljanak – nyilatkozta Dorin Florea.

Ugyanakkor a városfő azt is elmondta, a Helyi Tanács döntésének értelmében azon marosvásárhelyiek, akik nem engedik meg maguknak, hogy saját hőközpontot szereljenek a lakásukba, az önkormányzat anyagi támogatásban részesíti őket, amennyiben a havi jövedelmük 700 lejnél kevesebb.

A tűvfőtési hálózathoz tartozó tanintézmények két és fél hónapot kapnak arra, hogy egyéni hőközpontot szereltessenek az intézmények épületeibe – tette hozzá Florea. Június közepétől ugyanis összesen 18 tanintézmény, közöttük 2 bölcsőde, 9 óvoda, 5 gimnázium és 2 iskolacsoport is melegvíz nélkül maradt.

Share this post

PinIt
scroll to top