Florea újabb törvénytelen favágása Vásárhelyen

Egy törvénytelen favágás miatt ismét elmérgesedett a viszony a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete és Dorin Florea demokrata-liberális polgármester között – írta keddi számában a Krónika.

A napilap szerint a magyar önkormányzati képviselők felháborodását a Színház térről kivágott két egészséges gesztenyefa váltotta ki. A nyáron még csodálatosan zöldülő, egészséges fákat a polgármesteri hivatal az intézmény keretében működő szakbizottság tudta nélkül vágatta ki.

Az önkormányzat hivatalos álláspontja szerint a főtérhez kapcsolódó Színház tér átrendezése megkívánta a két fa eltávolítását. A városháza ugyanakkor díszcserjék ültetését és az új zöldövezet mielőbbi kialakítását vállalta.

Bálint István önkormányzati képviselő, a fakivágások és -ültetések jóváhagyásával foglalkozó bizottság tagja azonban felhívta a figyelmet: “Nem mindegy, hogy Marosvásárhely belvárosában a hagyományosnak számító gesztenyefák állnak, vagy helyettük hecserlibokrokat, díszalmát és díszszilvát ültetünk oda, mint ahogy a polgármester akarja”.

Szerinte a leginkább a hárs illeszkedne a térbe, de – mint hangsúlyozta – a főtér részét képező Színház tér kialakításáról a szakembereknek kellene dönteniük. “Ehhez képest Marosvásárhelyen Dorin Florea az egyetlen, akinek a parancsára vágni vagy ültetni lehet” – mondta Kolozsvári Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője.

A Színház téri eset annál is inkább bosszantja az RMDSZ-t, mivel a nyár folyamán a városházi bizottság a két gesztenyefa megmentéséről döntött, mi több, augusztusban a kertészek csak a fák koronáit nyesték meg. Tavasszal a Bolyai téren, szintén törvényes engedély hiányában kivágott évszázados fák miatt tört ki a botrány. Akkor a környezetvédelmi tárca pénzbírsággal sújtotta a városházát, a civil társadalom pedig utcai tüntetést szervezett. A polgármesteri hivatal utólag virágágyásokkal pótolta a kivágott fákat.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top