Fölszállott a páva: Népzene és néptánc vetélkedő

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc vetélkedőt szervez. Az ötmillió forint összdíjazású versenyre 2012. április 20-ig várják a magyarországi és a külhoni jelentkezőket.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc vetélkedőt hirdet 16–32 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok számára. A szervezők a versennyel tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. A verseny megrendezését egyúttal az idén megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő táncházmozgalom is motiválta. E négy évtizedes munka méltó elismerése, hogy 2011-ben a táncház módszert, mint a szellemi kulturális örökség védelmének magyar modelljét az UNESCO felvette nyilvántartásába.

A vetélkedő szervezői a teljes magyar nyelvterületről számítanak együttesekre és szólistákra: április 20-ig lehet jelentkezni adatlap és demófelvétel beküldésével. A zsűri helyszínenként maximum 100 produkciót hív meg a selejtezőkre, amelyeket május 20. és június 30. között rendeznek meg Gödöllőn, Komáromban (Szlovákia), Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kolozsváron (Románia) és Csíkszeredában (Románia). A selejtezők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszíneken, ezekről az eseményekről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án 3, egyenként 52 perces műsort sugároz.

Az elődöntőket 2012 szeptemberében tartják a Hagyományok Házában, az itt fellépő 50 versenyző közül a Sebő Ferenc vezette öttagú szakmai zsűri kategória megkötés nélkül 30 versenyzőt juttat tovább a középdöntőkbe (az elődöntőkről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án sugároz műsort). A három középdöntőt egy berendezett televízió-stúdióban rendezik meg 2012 októberében, innen 10 produkció jut be a döntőbe (a középdöntőket a Duna Televízió 2012. november 4-én, 11-én és 18-án sugározza).

A verseny döntőit (4 db) 2012. november 25-én, december 2-án, 9-én és 16-án rendezik meg, a döntősöket a kiírók által felkért szakmai mentorok segítik a felkészülésben, az újabb és újabb műsorszámok összeállításában. Az első adás után 8, a második után 6, a harmadik után 4 versenyző jut tovább, a negyedik, végső döntőben a zsűri a 4 versenyzőből megszavazza a Fölszállott a páva 2012 győztesét, a legtöbb nézői szavazatot kapott versenyző pedig közönségdíjat kap. A döntőket (mind a négy döntőt) a Duna Televízió élőben közvetíti, 120 percben.

A részletek a www.folszallottapava.hu, www.dunatv.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu honlapokon olvashatók.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Share this post

PinIt
scroll to top