Frunda György a Hidegvölgyben: Ki a mocsokból!

Kirekesztés helyett az integrációt nevezte megoldásnak a hidegvölgyi romák gondjaira az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, aki szombaton délután a Hidegvölgybe látogatott. Frunda György arról beszélt: le kell bontani a telep láthatatlan falait, és olyan körülményeket kell teremteni, hogy a cigányok is méltóképpen éljenek a város magyar és román lakói között.

Kijelentette: nem hozott ajándékot, és nem kívánja megvásárolni a cigányok szavazatait, ahogyan riválisai tették, mert ezt méltatlannak és megalázónak tartja mindkét fél szempontjából. Ehelyett azt ígérte, közös erővel lebontják a hidegvölgyi gettó láthatatlan falait, és emberhez méltó életkörülményeket biztosítanak a romáknak, hogy a társadalom peremére szorított emberek méltó tagjai lehessenek a város közösségének.

Tisztelettel fogadták a romák az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét. Frunda György a tájékozódás céljával érkezett a Hidegvölgybe, szombaton délután, hogy reális képet alkothasson az itt uralkodó állapotokról, és a telep lakóinak gondjairól. Többen a politikus mellé szegődtek a körúton, nem csak azért, hogy saját problémáikat megosszák vele, de azért is, hogy olyan dolgokra is felhívják a figyelmet, amelyeket külső szemlélődő talán nem lát meg elsőre, és a telep eldugott részeire is elkalauzolják, hogy szembesüljön az ottani életkörüményekkel.

Segítség helyett a polgármester ajtót mutatott a roma vállalkozónak

„A hidegvölgyiek dolgozni szeretnének. Nagyon kevésünknek van munkája, sokan nyomorognak, flakonokat és papírt gyűjtenek, és az ebből szerzett kevéske pénzből tartják fenn magukat. Nincs villanyuk, vizük, télen nem tudnak fűteni” – mesélte egy huszonéves férfi, aki a köztisztasági vállalatnál dolgozik.

„Tudja, mit mondott nekem a polgármester, amikor bementem hozzá, hogy együttműködést ajánljak a Városházának egy kisüzem működtetésében, ahol 12 hidegvölgyi romát foglalkoztatok? Hogy ő ma nem üzletel, és sok sikert kíván. Azzal az ajtóra mutatott! Undorító! Hiszen itt nem üzletről van szó, hanem arról, hogy a cigányoknak munkalehetőséget biztosítsunk!” – háborgott egy harmincas férfi, aki egy holland céggel áll partnerségben, és Marosvásárhelyen kutyaketreceket gyárt kivitelre. A kisüzemet a polgármester lekezelő reakciója ellenére is beindították, és büszkék arra, hogy képesek megállni a saját lábukon.

„De mennyivel többet lehetett volna elérni, ha a Városháza részt vesz partnerként ebben a kezdeményezésben! Sokkal több embernek segíthetnénk, ha nem így viszonyulnának ehhez a kérdéshez” – szomorkodott a vállalkozó.

Esélyt a roma gyermekeknek!

Frunda György körbesétálta a Hidegvölgyet, a terelőútról szembetűnő aszfaltút végére érve azonban nem tért vissza, hanem a lentről nem látszó „mellékutcákat” is végigjárta. Néhány putriba is betért, majd felkérték, hogy szóljon az éppen zárult szabadtéri mise részvevőihez.

„Tudom, hogy nem én vagyok az első, aki idejött Önökhöz. De viszont abban biztos vagyok, hogy én vagyok az első, aki nem pénzzel, vagy cukorral és rizzsel érkezett, hanem egy ígérettel. Éspedig azzal, hogy ennél százszorta többet kapnak majd tőlünk, ha a Váltásra szavaznak. Az a célunk, hogy jövőt teremtsünk a gyermekeiknek, és ezt már június 11-én elkezdhetjük. Nagyon sok szép gyermeket láttam itt, Önök között, megérdemlik, hogy harcoljunk értük, hogy ugyanolyan eséllyel induljanak az életben, ha majd felnőnek, mint bármelyik magyar vagy román gyerek. Ezért helyet biztosítunk majd nekik az óvodákban, iskolákban, és odafigyelünk rá, hogy ne hagyják abba menet közben a tanulást. A legjobbak közülük pedig ne csak nyolc osztályt végezzenek, vagy annyit sem, hanem igenis érettségizzenek le, és aki képes rá, egyetemre is jelentkezzen! Legyenek roma orvosok, ügyvédek, pedagógusok, köztisztviselők, akik szakértelemmel intézhetik majd közösségük ügyes-bajos dolgait! A megoldás nem az, hogy gettóban éljenek és nyomorogjanak, a város szélére kiszorítva. Nem a kirekesztés, hanem az integráció oldja meg a hidegvölgyi romák helyzetét! Én hiszek abban, hogy egyenlőek vagyunk, hogy mindannyian az emberi jogok nyelvét beszéljük. Önök pedig higgyenek magukban, és bízzanak bennünk! Közös erővel jobbra fordítjuk az Önök sorsát! Ezért kérek mindenkit, hogy ne adják el lelküket és szavazatukat egy liter tejért. Ez méltatlan és megalázó. Gondoljanak arra: van jövőjük ebben a városban, ha megnyerjük a választásokat!” – zárta szavait Frunda György.

Lebontjuk a hidegvölgyi gettó láthatatlan falait

Látogatása végén az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelölje így értékelte a látottakat: „Leírhatatlan állapotok uralkodnak abban a fertályban, ahová külső szem már nem lát el. Ha kellett, még egyszer megbizonyosodhattunk róla: Marosvásárhely látszatváros. A terelőút mellett amolyan paradicsomi állapotokról referáló hatalmas molinó hirdeti, hogy megoldották a cigánykérdést Marosvásárhelyen. Hát ez nem megoldás! Néhány új ház felépítésével nem oldottak meg semmit! Roma-stratégiát kell életbe léptetni, amely megoldja a munkahelyek problémáját, és jövőt kínál a gyerekeknek! Tanulási és továbbtanulási lehetőséget kell biztosítani, hogy közösségükből is kerüljenek ki orvosok, ügyvédek, tanítók, tanárok, hiszen ők lesznek igazán képesek megérteni és megoldani a romák gondjait.

Azt kértem: ne adják oda a szavazatukat 1 liter tejért vagy 1 kiló lisztért, cukorért! Ha megteszik, újabb négy évet lesznek kénytelenek eltölteni a mocsokban, mindenféle perspektíva nélkül! Szavazzanak ehelyett a Váltásra! MI NEM FIZETÜNK A SZAVAZATOKÉRT, viszont gondunk lesz arra, hogy mindaz, ami a romák felzárkóztatásához és társadalmi integrálásához szükséges, megvalósuljon. Közös erővel lebontjuk a hidegvölgyi gettó láthatatlan falait, és emberhez méltó életkörülményeket biztosítunk a romáknak, amelyben a tanuláshoz és a munkához való jog garantált, és amelyben a társadalom peremére szorított emberek méltó tagjai lehetnek a város közösségének.”

Forrás: Frunda.ro

Share this post

PinIt
scroll to top