Gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt in rem eljárás indult a rendőrök által tévedésből meglőtt nő ügyében

Gondatlanságból elkövetett testi sértés és hatósági közeg bántalmazása miatt folytat eljárást a szászrégeni ügyészség annak a nőnek az ügyében, akire egy menekülő autós üldözése közben tévedésből rálőtt egy rendőr a Maros megyei Magyarón.

A szászrégeni bírósági ügyészség főügyésze, Lucia Borda úgy nyilatkozott, a megsérült nőn műtétet végző sebészek által közölt adatokból az derült ki, hogy egy visszapattant golyó fúródott az áldozat testébe. Ugyanakkor folyamatban van egy ballisztikai szakértői vizsgálat, amely tisztázni fogja az eset pontos körülményeit.

“Egyelőre in rem eljárás zajlik az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint hatósági közeg bántalmazása miatt. Azért in rem, mert még nincsen gyanúsított. Az üggyel megbízott ügyész dönti majd el a bizonyítékok függvényében, hogy indul-e bűnvádi eljárás” – magyarázta Borda.

A főügyész rámutatott, az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, a szászrégeni közlekedés-rendészet munkatársai azért akarták feltartóztatni az autót, mert problémát észleltek az egyik hátsó lámpánál. A jármű vezetője azonban a rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzései ellenére sem állt meg, nagy sebességgel Szászrégen Alsóidecs felőli kijárata felé vette az irányt. A rendőrök ekkor riasztották marosvécsi kollégáikat, hogy próbálják meg feltartóztatni az autót. Magyarón két rendőr próbálta megállítani a járművet, egyikük azonban kénytelen volt félreállni az autó útjából, hogy ne üsse el. Társa ekkor lövéseket adott le a járműre, az egyik golyó visszapattant, és egy közelben tartózkodó gyalogost talált el. Az áldozatot a kolozsvári kórházba szállították, megműtötték, egyelőre mesterséges kómában van – ismertette az eseményeket a főügyész.

Borda azt is közölte, hogy a menekülő gépkocsivezetőt a Ratosnya községbeli Borziatelepig követték. A férfi házának udvarán találták meg az autót, amelynek a rendszámtábláit eltávolították, mire odaért a rendőrség. A gépkocsit egy 20 éves fiatalember vezette, aki 2017 novemberében szerzett jogosítványt. Mint kiderült, a férfit tavaly szeptemberben megbírságolták gyorshajtásért.

Korábban a Maros megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Emanuela Rugină rámutatott, a rendőr, aki rálőtt az autóra, 1993 óta áll a román rendőrség alkalmazásában, “a szakmai felkészítők minden formájával napirenden van”, és a pszichológiai vizsgálaton is alkalmas minősítést kapott.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top